Da Sund kommune mistet sin ordfører i 2010, mistet Martha Fjell Sangolt sin livsledsager. Sorgen er           fortsatt tung å bære.
Kai Svellingen Flatekvål

– Tiden leger ikke alle sår

– Det er ensomheten etter Albrigt som er tyngst, sier enken etter Sund-ordføreren, Martha Fjell Sangolt (65).
Av
Publisert

Vi sitter i stuen til Martha Fjell Sangolt. En meter unna står et bilde fra nasjonaldagen i 2010. Martha og Albrigt Sangolt holder rundt hverandre. Det er det siste bildet som er tatt før ordføreren i Sund fikk beskjed om han hadde fått kreft igjen. En diagnose han døde av bare måneder senere.

Tilbake sitter Martha Fjell Sangolt med sorgen og savnet. Selv om det er gått fem år siden ektemannen døde, gjør det fortsatt vondt.

– Sorgen er som en sårskorpe. Noen ganger skjer det noe som river den av. Da gjør det vondt igjen. Andre ganger holder skorpen stand. Det falt et lite stykke av meg da Albrigt døde. Det var som en vegg som forsvant, sier Martha Fjell Sangolt stille.

Skrevet dagbok

Etter at ordføreren gjennom 15 år døde, har enken skrevet dagbok for å sette ord på tankene, og for å finne fred og trøst i å fortelle om mannen hun skulle bli gammel med.

– Vi hadde avtalt at vi skulle reise mye når han var ferdig som ordfører. Han hadde vært ordfører i 16 år om han hadde fått sitte ut forrige periode. Jeg drar alene nå, og med venninner, men det blir aldri det samme. Det er alltid noen som mangler, forteller Martha Fjell Sangolt.

Hun legger ikke skjul på at sorgen er til stede og en del av henne.

– Av og til sier folk; det har jo gått fem år. Har det ikke blitt bedre? Nei, det blir ikke bedre. Alle kan se at jeg fungerer godt, men ikke hvordan livet fungerer for meg, sier Fjell Sangolt.

Merkedagene, som det er mange av, blir ofte tunge. Da minnes mange Albrigt Sangolt.

– Da sier jeg noen ord om Albrigt, og det tror jeg gjør godt for alle. Det er alltid en som mangler på disse dagene. Det er Albrigt, sier hun.

Snakket om barnebarna

Hun har selv deltatt i en sorggruppe for å kunne lære seg å sette ord på sorgen og savnet.

– Det er også godt å kunne dele sorgen med andre. Det handler om å få livslyst. Jeg har hatt mange gode samtaler med mange mennesker. Det har hjulpet godt, sier Martha.

Er du trist?

– Det er så mange ting jeg synes er veldig trist. Jeg synes det er trist at han ikke får følge opp barnebarna. Det snakket han mye om, spesielt dette med fotballkamper, sier Fjell Sangolt.

Han fikk oppleve fem barnebarn. Nå har han syv.

Snakker fortsatt om Albrigt

Selv etter fem år synes hun det er vanskelig å gå inn i kommunehuset.

Hvordan var det å leve med en så offentlig person?

– Jeg synes det var godt at andre også fikk ta del i Albrigt. Jeg treffer folk den dag i dag, som forteller at de savner ham, og som sier at de gjerne skulle hatt Albrigt her i dag. Politikerne forteller meg ennå at de snakker om Albrigt på politiske møter, sier hun.

I 2013 ble det arrangert et minneseilas for Albrigt Sangolt med seilbåten Lojal til Shetland. Ekteparet hadde tette bånd til øyen, og på turen var alle de sittende ordførerne i Fjell, Sund, Øygarden og Askøy med. På Shetland var det en minnegudstjeneste for den populære ordføreren, og Martha Fjell Sangolt holdt tale.

– Etter gudstjenesten kom det en kar bort til meg og klemte meg hardt. Han takket meg for gode ord. Det var Øygardens ordfører Otto Harkestad. Han også var en person som tenkte på alle rundt seg, sier Martha.

Hun beskriver turen som tøff.

– Det var en flott tur, og jeg var veldig glad for denne hederen til Albrigt. Jeg kjente at han var med oss hele veien, sier hun.

Enken etter Sunds ordfører gjennom 15 år snakker ofte om ektemannen. Hun holder hans navn i hevd ved å fortelle om hans liv – både privat og politisk.

Martha Fjell Sangolt var aktiv som ordførerens kone. Hun var alltid med, og Albrigt Sangolt sørget for at hun var en del av hans embete.

– Jeg holdt styr på blomstene han skulle dele ut på utallige møter og fester. Vi var en enhet, sier Martha Sangolt.

Allemannseie

Albrigt Sangolt var en ordfører for hele kommunen. Alle kildene BA har snakket med om Sund-ordføreren forteller om en som brydde seg om alle.

– Han tok del i alt som involverte Sund kommune. Det var godt. Jeg var og er stolt, sier Fjell Sangolt.

– Hils og takk alle

Har du det bra i dag?

– Ja. Den mest smertefulle sorgen er borte, men den er fortsatt inne i meg. Den er det ingen som ser, men bare jeg som kjenner, sier hun.

Martha Fjell Sangolt forteller at dagene er bedre.

– Jeg får stadige påminnelser fordi Albrigt var så offentlig som han var. Selv om det er fem år siden, så er det som i går, forteller hun.

Albrigt Sangolt ble 61 år gammel. Han døde på en torsdag.

Martha Fjell Sangolt sto tilbake. Men sammen med familien står hun fortsatt fjellstøtt med blikket fremover.  De har vært viktige for henne.

– Det finnes ingen oppskrift på sorg. Hver og en takler dette forskjellig. Jeg har funnet min måte, sier hun.

Hun forteller om en ektemann som brydde seg om absolutt alle.

– Dagen før han døde ba Albrigt meg si: – Hils og takk alle i Sund kommune.

Artikkeltags