Mer enn en klubb

Branns gatelag trener to ganger i uken like ved Stadion. Her er gjengen sammen med klubbens samfunnsansvarlige, Hege Rokne og trener Knut Iversen; bak fra venstre: René (25), Hege Rokne, Nils (27), Janco (31) og Knut Iversen. Foran fra venstre: Kristian Alexander (36), Tommy (30) og Ian (27).

Branns gatelag trener to ganger i uken like ved Stadion. Her er gjengen sammen med klubbens samfunnsansvarlige, Hege Rokne og trener Knut Iversen; bak fra venstre: René (25), Hege Rokne, Nils (27), Janco (31) og Knut Iversen. Foran fra venstre: Kristian Alexander (36), Tommy (30) og Ian (27). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Barcelonas slagord er «Mes que en club». Brann er også mer enn en klubb. Engasjementet strekker seg videre enn å sanke nok poeng til å rykke opp i Eliteserien.

DEL

Siden høsten 2011 har klubben også hatt egne ansatte som jobber med klubbens samfunnsansvar.

– Gatelaget vårt er blitt en viktig del av dette arbeidet, sier Hege Rokne.

Hun har de siste fire årene har hatt ansvaret for «Jobbsjansen», samarbeidet med Haukeland sykehus, tilbud til tidligere rusavhengige – og flere andre prosjekter i det som klubben definerer som sitt «samfunnsansvar».

Les også:

Politimann

Hver tirsdag og torsdag klokken 1000 møtes en gjeng med tidligere rusavhengige til trening og sosialt samvær på Stadion.

Knut Iversen (59), pensjonert politimann, sikkerhetsansvarlig på Stadion og tilknyttet Branns arbeid med «Jobbsjansen», er trener og leder for Gatelaget.

Økten begynner med frukt, kaffe og en god prat på Stadion. Vanligvis er de ti-tolv spillere. Denne dagen er de litt færre.

– Vi startet med Gatelaget i april i år. Totalt har vi 30 deltakere på listen vår. Men den harde kjerne består av ti-tolv spillere, forteller Hege Rokne.

– Blir den faste gjengen litt større, planlegger vi å bli med i bedriftsserien. Ellers blir det litt for få kamper, sier Knut Iversen.

Banket Vålerenga

Den neste store oppgaven for Gatelaget er en turnering på Sotra 8. og 9. desember. Da deltar ni lag fra hele landet.

– Vi vant den første turneringen vi var med i. Det var på Østlandet i juni. Da fikk vi også Fair Play-pokalen, sier Janco (31) fornøyd.

– Vi lå under 0–4 for Vålerenga. Men snudde kampen og vant 7–6. Det er den kampen jeg husker aller best, mener Nils (27), som opprinnelig kommer fra Skien.

– Jeg vokste opp et innkast fra Odd sin hjemmebane. Men så tapte jeg et veddemål, og som straff måtte jeg bli Brann-supporter i ett år, smiler han.

– Hva gikk veddemålet ut på?

– Nei, det husker jeg ikke. Men da året var omme, i 2005, var jeg en svoren Brann-tilhenger. Sesongen etter var jeg var i Bergen på alle hjemmekampene. Så for tre år siden flyttet jeg hit, og nå spiller jeg også i rødt, sier Nils, som selv har tatovert inn «Brann» på underarmen.

NAV på Stadion

– Vi får utrolig mange henvendelser, og rekker ikke over alt. Vi prøver i stedet å gjøre skikkelig det vi blir med på, sier Hege Rokne, som ble ansatt som Branns samfunnsansvarlige i september 2011.

– Den gang var det gjennom midler fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Så for min del begynte det for alvor med «Jobbsjansen» i november 2011.

Branns sosiale engasjement har en lang historie, men klubbens samfunnsansvar har aldri hatt større plass enn nå.

Faktisk er det så omfattende at NAV Fana har en egen medarbeider på Brann Stadion. Hege Sunner Flyum har siden i august i fjor hatt kontoret sitt i Idrettsveien.

– Det har gjort arbeidet mye enklere. Før kunne jeg forholde meg til syv NAV-kontorer og 15 saksbehandlere.

– Nå har jeg Hege på naborommet, smiler Hege Rokne.

– Vi har til enhver tid rundt 20 ungdommer som vi følger opp i arbeidslivet. Her har jeg alle relevante sakspapirer, samt Hege og Knut i nærheten.

– Så det er både spennende og mer effektivt å jobbe på denne måten, mener Hege Sunner Flyum.

Spillerne stiller

Spillere og trenere blir også inkludert i arbeidet. De har i mange år besøkt barn på kreftavdelingen på Haukeland.

Sykehuset disponerer også en av losjene på Stadion der barn og unge som er pasienter blir invitert på kamp.

– Nylig inviterte vi også 170 flyktninger som våre gjester på en av hjemmekampene våre. Vi arrangerer en drømmedag på Stadion for ungdomsskolene, vi samarbeider med Vil Vite-senteret og med Children At Risk Foundation.

– Brann-spillerne stiller alltid opp. Ingen sier nei, sier Hege Rokne.

Artikkeltags