Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt TV 2 for brudd på tre bestemmelser i Vær varsom-plakaten, særlig for å ikke opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet.

– Da får vi håpe at det er god læring i denne saken, og så kan utvalget da konkludere med at TV 2 har brutt god presseskikk på 2.2, 3.3 og 3.9 i Vær varsom plakaten, sa møteleder i PFU, Ellen Ophaug.

– I denne saken har vi beklaget offentlig og personlig til Furuseth. Det er ikke slik vi skal jobbe i TV 2. At vi nå felles i PFU, er bare rett og rimelig. Vi har tatt dette alvorlig fra vi ble oppmerksomme på saken, og kommer til å gjenta beklagelsene vi tidligere har formidlet, skriver TV 2-sjef Olav T. Sandnes i en kommentar til VG.

TV 2 ble frikjent på et punkt om å rette feil raskt, fordi punktet gjelder publiserte saker.

BA har vært i kontakt med Fredrik Græsvik onsdag. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Opplevde Græsvik som truende

Bakgrunnen for saken var en meldingsutveksling som skjedde i etterkant av masseskytingen i Oslo i juni i år.

«VG melder at drapsmannen ble stoppet sammen med konebankeren og islamisten Arfan Bhatti. Pussig nok melder ikke TV 2 dette», skrev Eirik Furuseth i sin egen Facebook-feed.

En liten stund senere fikk han meldinger av TV 2-journalist Fredrik Græsvik, som Furuseth opplevde som truende og et forsøk på å tie ham.

– Det første han gjør er å kontakte meg på Facebook. Når han kritiserer meg for ting han hevder at jeg har skrevet, ber jeg ham komme med dokumentasjon på utsagnene, fortalte Furuseth til Nettavisen, som har sett den aktuelle meldingsutvekslingen, i sommer.

Etter meldingsutvekslingen, sendte Græsvik e-poster til Furuseths arbeidsgiver, Finansco, med forespørsel om intervju om Furuseths angivelige meninger.

– Det er grenseløst over streken, sa Furuseth til Nettavisen. Han kontaktet TV 2 om meldingene, og senere meldte ham saken til PFU.

– Jeg håper at terskelen til å misbruke mediemakt til å true folk blir høyere etter dette, sier Furuseth til VG etter kjennelsen onsdag.