Åpningsseremonien gir all grunn til å ønske til lykke, både med de femti festspillår og de femti neste.

Før Kong Haralds ankomst, hadde bergensere med fri i finværet, allerede hatt anledning til å nyte gatevarieté i timevis.

KONGEN SÅ TILBAKE
Kong Harald brukte sin tale til å minne om hva man var opptatt av under de aller første festspillene, for femti år siden: Nemlig at byen skulle være renvasket og nystelt til åpningen. Samt at fjellovergangene skulle åpnes litt tidligere enn vanlig, slik at festspillkunstnerne kom seg frem over fjellet.

Mens festspilldirektør Bergljot Jonsdottir helst ville fokusere på fremtiden. Symbolisert først og fremst gjennom de tusen barna, på sykler, skateboard og løperhjul, som fylte byrommet med kaskader av klang og vellyd – fra sykkel-eiker, xylofoner og diverse blåseinstrument.

Like før hadde mannskoret Voces Thules fremført islandske sanger fra middelalderen. Slik at broen mellom tradisjonen og morgendagen var ivaretatt før Torgallmenningen ble de tusen barns arena.

Åpningsverket, Terje Isungsets «Midt i mellom blå» hadde all den fanfare man kunne ønske seg, i tillegg til det sjarmerende barneopptoget. Som en ekstra syttende mai, for andre gang på en uke.

FORFRISKENDE
Jubileumsseremonien var forfriskende fri for politikertaler. Bergen Kommune hadde i stedet gitt sin plass til sytten år gamle Sheila Simmenes fra Vestlandske Teatersenter. Hun brukte anledningen til å hylle det fascinerende mangfoldet av individer vi mennesker utgjør.

Årets Festspilldikter Jan Erik Vold var i ironisk godlune, med ambisjoner om å senke Harry-faktoren i det norske folk. Akkurat dette nasjonale særtrekket var ellers ikke påtrengende til stede under åpningen i går.

Til slutt endte forestillingen i det helt spektakulære, med ballongsvev over Torgallmenningen. En luftballong påført ord som solidaritet, mangfold, fred og samhørighet, i ulike verdensspråk, bar en svevende trapesartist over Torgallmenningen, frem mot en knall gul soloppgang ved sjøfartsmonumentet.

Slik at ingen kan være i tvil om at Festspillene faktisk ser fremover. Samtidig som et sted mellom ti og femten tusen bergensere fikk oppleve på nært hold ikke noe kan slå utendørsåpning av Festspillene – på Torgallmenningen i strålende maivær.