Fola fola blacken

Folketoner møter svartmetall når Marianne Juvik Sæbø synger med Enslaved på Festspillene i kveld. «Blåmann Blåmann», «Fola Fola Blakken» og «Den fyrste song» skal spilles med fullt metaltrøkk.

Folketoner møter svartmetall når Marianne Juvik Sæbø synger med Enslaved på Festspillene i kveld. «Blåmann Blåmann», «Fola Fola Blakken» og «Den fyrste song» skal spilles med fullt metaltrøkk. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Marianne Juvik Sæbø må ha øreplugger når hun fredag kveld skal synge norske folketoner akkompagnert svartmetallerne Enslaved. – Kjempegøy, ler hun til BA.

DEL

«Nord-mania» er navnet på prosjektet som får urpremiere i Dovregubbens Hall i kveld.

Enslaved har rearrangert folkekjære sanger som «Blåmann Blåmann», «Fola Fola Blakken» og «Den fyrste song» og skal spille med fullt metaltrøkk. Juvik Sæbø synger, Terje Isungset spiller munnharpe og bukkehorn, og Ailo Gaup stiller trolig opp med joik.

VURDER EP

I tillegg fremføres en nyarrangert versjon av tittellåten fra bandets siste album «Ruun» sammen med Terje Isungset.

Metalienerne – skoleelever fra Italia – blir også med, i hvert fall med sin særegne versjon av «Mellom bakkar og berg». Ole Hamre har også meldt sin ankomst med trommer og mer til siden dette er et renspikket OiOi-arrangement.

Variasjonen blir stor.

– Vi har oversatt folketonene til et metalspråk. Det låter rart, men utrolig fett. Metal og folkemusikk passer veldig godt sammen. Nå vurderer vi faktisk å få spilt inn en EP for utgivelse, sier Ivar Peerson i Enslaved til BA.

NYTT UNIVERS

Dette er et helt nytt univers for Marianne Juvik Sæbø, sopranen fra Askøy.

– Jeg har aldri gjort noe lignende. Men det er kjempegøy. Jeg synger som jeg pleier, men legger sangen opp en oktav for å få mer punch. Det funker faktisk.

– Overrasket?

– Litt, ja. Jeg tenkte at metal bare var sabla trøkk hele veien, men det er variasjon, mange nyanser og stor rikdom i musikken. Guttene i Enslaved er også kjempeflinke musikere. Arrangementene forener de to verdenene på en fin måte. Nå er jeg spent på hvordan publikum vil respondere, smiler hun.

Konserten i Dovregubbens Hall i kveld er gratis, som alle OiOi-arrangmentene. Det er også alkoholfritt, og derfor ingen nedre aldersgrense.

Artikkeltags