Gå til sidens hovedinnhold

Fosse byr på rom og prosa

Artikkelen er over 12 år gammel

Programmet til Festspillenes store utendørsfestival fra 20. mai-1. juni, er ennå ikke offentliggjort. Men BA kan røpe planene nå.

Et omriss av Jon Fosses leilighet fylt opp med hans egne sitater, lest av Fosse selv, blir hovedinstallasjonen på Festplassen under OiOi-festivalen 25. mai.

Det inviteres til barnvognball ved den blå steinen, det blir plassert en applausmaskin ved DNS, det serveres en rekke konserter på Torgallmenningen, det blir sang fra fire hustak rundt Lille Lungegårdsvann, og det blir en rekke opptredener i utstillingsvinduet til Sundt.

SVENSK IDÉ: Det mest særegne er nok prosjektet «Fosse på Festplassen» der den store dramatikeren - som fyller 50 år i september og blir gjenstand for større markeringer på Festspillene - skal bli opplevd slik han opplever seg selv, som et «medium der tekstene kommer fra noe utenom ham selv».

Les mer om programmet HER!

På Festplassen, inni et omriss av en leilighet i Åsane der Fosse selv har bodd, vil publikum kunne oppleve Fosse-replikker, lest av ham selv, uten å ane hvor de kommer fra.

– Jeg leste inn noen kjappe tekstutdrag fra mitt første stykke «Og aldri skal vi skiljast». En svensk instruktør, som har satt opp flere av stykkene mine, kom over til Bergen. Dette er mye hans idé.

– Og du tente?

– Det er et fascinerende prosjekt. Kjekt at de vil gjøre noe sånt. Jeg er spent selv på hvordan det hele vil se ut og høres, sier Fosse til BA.

Han blir markert kraftig under årets Festspill. Det blir premierer og nypremierer, gjestespill og samtaler. Dessuten blir det arrangert et stort Jon Fosse-seminar der forfattere og regissører fra hele Europa skal diskutere arbeidet hans.

– Om jeg gleder eller gruer meg? Verken eller. Skal jo ikke være med på alt selv. Jeg er heller ikke så glad i så mye oppmerksomhet rundt egen person. Men noe skal jeg selvsagt se, sier Fosser til BA.

Den aktuelle installasjonen benytter seg av en helt ny lydteknologi basert på mikrobølger. Høyttalere blir plassert på lyktestolper like ved. Når folk entrer de ulike rommene, blir det igangsatt en opplesning som tilhører det enkelte rommet.