Hvert år plukker Bergen Kunsthall ut én kunstner til festspillutstillingen. Selv omtaler de utstillingen som det mest prestisjefulle oppdraget en norsk samtidskunstner kan tildeles i eget hjemland.

Sist var det Lene Berg som fikk det ærefulle oppdraget, i 2023 blir det amerikanske Camille Norment.

– Det er en fantastisk stor ære! Jeg er ydmyk over å ha fått denne muligheten. Men jeg tenker ikke mye på hvor stort det er, jeg fokuserer bare på arbeidet, sier kunstneren selv til BA.

Anerkjent internasjonalt

– Vi gleder oss veldig til å vise frem dette prosjektet. Camille Norment er en av verdens mest anerkjente kunstnere innen det spennende og aktuelle feltet lydforskning, sier direktør ved Bergen Kunsthall, Axel Wieder i en pressemelding.

Amerikaneren, som bor og arbeider i Oslo, er både musiker og komponist i tillegg til å være kunstner. I pressemeldingen beskrives Norment som en kunstner med én fot i kunstverden og den andre i musikken.

Hun arbeider med lyd, installasjon, video, skulptur, selvlagde instrumenter, tegning, vokalensembler og orkestrering.

– Det fysiske materialet varierer fra prosjekt til prosjekt, men alt jeg lager er inspirert av lyd og musikk, sier Norment til BA.

Amerikaneren har bodd i Norge siden 2004. Fra før av har hun stilt ut kunsten sin på blant annet Veneziabiennalen og the David Logan Center for the Arts ved University of Chicago.

Opptatt av akustikken

I Bergen skal hun presentere en multimedial komposisjon med lyd som brer seg over kunsthallens fire hovedgallerier. Wieder er spent på hvordan Norment skal bruke akustikk i rom der det normalt er visuell kunst heller enn lydkunst som presenteres.

– I hennes verk blir lyden følbar og synlig som del av komplekse sosiale prosesser - både som kommunikasjonsform og som en rent fysisk tilstedeværelse i våre omgivelser. Jeg er utrolig spent på å se og høre det hun skal utvikle til Bergen Kunsthalls vakre og utfordrende lokaler, sier Wieder.

Festspillutstillingen vil være den hittil mest omfattende presentasjonen av Camille Norment i Norge.

– Hva man kan forvente seg? Jeg vil ikke røpe noe, men opplevelsen vil føles like mektig med lukkede øyne som med åpne øyne, sier hun.

Hun skal også spille konsert på Festspillene.

– Jeg tror jeg er den første festspillkunstneren som gjør begge deler, sier hun.

Påstanden stemmer, ifølge Axel Wieder.