Gå til sidens hovedinnhold

Fikk gigantstipend: – Min kone trodde noen var død

En rekke bergensaktører har fått sårt tiltrengte midler. To kunne smile ekstra bredt.

Denne uken ble nemlig de siste vedtakslistene for stipendene fra Kulturrådet offentliggjort.

– Vi er veldig glade for å kunne tildele flere kunstnerstipender i 2021 enn i et normalt år, sier leder for Utvalget for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad, til Kulturrådets egne nettsider.

– Dette har vært et svært vanskelig år for mange kunstnere, og vi ser at kunstnerstipendene er et av de mest treffsikre økonomiske virkemidlene vi har i kunstnerpolitikken, legger hun til.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på pulsen@ba.no!

– Betyr veldig mye

Det kom inn 11262 søknader fra nesten 5000 søkere til den siste tildelingsrunden til Kulturrådet i 2020, som hadde søknadsfrist i oktober fjor. Det var mer enn 2000 flere søknader enn året før, da det også ble satt ny søknadsrekord.

Og blant alle dem som nå får penger fra rådets seks ulike ordninger er det verdt å merke seg kategorien for etablerte kunstnere. Der finner vi to fra Vestland som har fått stipend i 10 år. Beløpet de får i ti år er på 283 000 kroner. Det er to navn som sjelden dukker opp i kulturspaltene. Kunstneren Marianne Moe og komponisten Ørjan Matre.

Sistnevnte har riktignok to Spellemann-statuetter på hyllen.

– Det er helt vanvittig egentlig og betyr veldig mye. Det betyr at jeg kan jobbe med litt lavere skuldre og se litt lengre frem i tid, forteller Matre til BA.

Han har søkt stipendet i en årrekke og satt hjemme i Fløenbakken da e-posten fra Kulturrådet tikket inn.

– Min kone trodde noen var død da hun så ansiktsuttrykket mitt.

Men det var altså mer et sjokkert gledesuttrykk. Og pengene kommer veldig godt med i årene fremover for komponisten som skriver alt fra kammermusikk til verk for symfoniorkestre. Til både Harmonien, Stavanger symfoniorkester og Oslo-filharmonien.

Situasjonen hans under pandemien er nemlig en litt annen enn for artister som har fått avlyst konserter, turneer og festivaljobber i 2020 og 2021.

– Slik jeg jobber vil jeg merke denne krisen først i årene som kommer. Mens alle frilansmusiker-vennene mine fikk alt avlyst med en gang har vi hatt ting å pusle med som har vært planlagt i mange år. Men nå er det naturlig nok færre ting som settes i gang, så til høsten og neste høst kommer jeg til å merke det langt mer - når samfunnet kanskje er i gang igjen, sier han.

For det er når Tono-utbetalingene for 2020 kommer, i november 2021, at Matre vil merke på økonomien at verkene hans ikke ble spilt på konserter i 2020.

– Vi må bare jobbe på, skrive musikk og håpe at det kommer konserter igjen snart.

Utsatt til 2022

Den andre som kunne prise seg overlykkelig over et stipend på ti år er Marianne Moe - som går rett fra et treårig stipend fra Kulturrådet til ti år til.

– Det betyr at jeg kan jobbe på uten å bekymre seg så mye for økonomien - at jeg kan fordype meg over en lang periode, sier hun til BA fra atelieret sitt på Garnes.

Så langt i 2021 har Moe hatt en utstilling på Østfold Kunstsenter. Fra den utstillingen kjøpte forresten Kode verket «Lys i mørke». Moes verk er blant annet også å finne i Oslo kommunes kunstsamling. Arbeidene hennes består som regel av trykte eller fargete strimler eller formklipte elementer i filt.

Moe, som opprinnelig er fra Helgelandskysten, skulle egentlig også hatt en utstilling på Soft Galleri i Oslo i sommer. Den er flyttet til sommeren 2022.

– Korona-året har faktisk vært et forholdsvis bra år for meg. Jeg har hatt noen utstillinger og solgt en del verk. Og jeg er privilegert - jeg har hatt stipend og går rett over i et nytt. Det er veldig mange veldig flinke folk som ikke får stipend, og jeg skulle ønske det var flere stipender slik at flere kunstnere kunne få mulighet til å utvikle kunnskapene sine.

Kunstnerstipend

I den siste tildelingsrunden kom det inn 1201 søknader fra Vestland. 124 fikk tilslag.

Blant de bergensbaserte som fikk diversestipend denne runden finner vi navn som Øyvind Hegg-Lunde (30.000) og Thea Hjelmeland (36.000).

Hilde Skaar fra Stord fikk ett års stipend for yngre/etablerte kunstnere.

Kommentarer til denne saken