På Bergen Offentlige bibliotek ble årets vinnere av Likestillings- og mangfoldsprisen til Bergen kommune hyllet i dag, fredag.
Vanligvis deler de ut én pris, men i år var det så mange aktuelle kandidater at juryen bestemte seg for å kåre to vinnere.
– Hvis det er ett år vi skal belønne to mennesker som har jobbet for likestilling, mangfold og glede, så må det vel være i år, sier byråd Katrine Nødtvedt.
Den ene prisen gikk til forfatter og dramatiker Olaug Nilssen. Den andre til Nader Turkmani og Skeiv Verden Vest, som jobber for LHBTI + personer med minoritetsbakgrunn i Bergen.
Turkmani er født og oppvokst i Syria, og kom som flyktning til Norge i 2016. Før han kom til Norge, hadde han oppholdt seg som flyktning i Tyrkia, hvor han var aktivist for LHBTI+ personers rettigheter i Midtøsten.
– Magasinet Buzzfeed, gjorde et intervju med meg og kjæresten min. Artikkelen ble oversatt til flere språk, og konsekvensene ble enorme. Fordommene haglet, og jeg ble helt isolert. Ingen fra Syria ønsket å ha kontakt med meg, og vennene mine forsvant ut av livet mitt. Det var helt forferdelig, forteller han.
Ti måneder etter han hadde kommet til Bergen, tok han kontakt med Sølve Sætre, seksjonssjef for mangfold og likestilling i Bergen kommune.
– Jeg visste om organisasjonen Skeiv Verden i Oslo, og la frem et forslag om at vi burde få noe tilsvarende her i Bergen. Han engasjerte seg umiddelbart, og ga meg fri tøyler til å sette i gang med prosjektet.
– Magiske resultater
Det begynte med at Nader inviterte et par stykker hjem til seg. Først var de bare to stykker, og etter hvert ble de åtte personer med bakgrunn fra Norge, Somalia, Eritrea, Marokko, Polen og Syria. Alle åtte er nå ansatt i det som ble Skeiv Verden Vest. Nader har en teori når det kommer til hatkriminalitet.
– Jeg tror ikke innvandrere eller mennesker fra Midtøsten er homofober. Jeg tror det handler om mangel på informasjon.
Som en del av norskopplæringen, må alle innvandrer ha 50 timer med samfunnsfag. I samarbeid med en psykolog fra Skeiv Verden i Oslo, og en nær venn fra Syria, har Nader laget et foredrag som har blitt en obligatorisk del av undervisningen.
– Alle der vet at jeg er homofil. Når jeg kommer inn i klasserommet og sier god morgen, svarer kanskje to personer. Men etter to timer med foredrag om identitet og diskriminering, sier de fleste takk for i dag når jeg går. Dette kurset gir magiske resultater.
– Jeg er utrolig takknemlig for den tilliten jeg har blitt vist, og det er en ære å vinne denne prisen. Det føles godt når hardt arbeid anerkjennes.
Fortviler
Det er ikke bare på grunn av litterære kvaliteter i verkene, at den prisbelønte forfatteren Olaug Nilssen vinner Likestillings- og mangfoldsprisen. I juryens begrunnelse handler det også om hennes betydelige bidrag til å synliggjøre situasjonen for familier som har barn med store hjelpebehov.
– Jeg setter stor pris på å bli lagt merke til. Noen ganger føler jeg at jeg nesten jobber litt mot likestilling, fordi jeg kjemper for spesialskoler og skjerming av mennesker som er psykisk utviklingshemmet. Men å få denne anerkjennelse, betyr at det finnes forståelse for at disse menneskene trenger steder med faglig gode nok tilbud, sier Nilssen.
Selv har hun en sønn som er psykisk utviklingshemmet, og fortviler seg over hvor vanskelig det er å få den hjelpen man har rett på.
– Bergen kommune har altfor lite boliger til voksne psykisk utviklingshemmede. Men nå har de lovet at innen syv år, skal alle ha et sted å bo, og det skal jeg passe på at skjer.