– Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) har 20-årsjubileum i år?

– Ja, nå er vi opp og står. Vi er heldigvis et veldig godt team av 15 mennesker som står på hodet dag og natt for å få dette til. Det er åtte dager med full fres, 190 filmer skal vises.

– Så det er slutt med drosjekjøring på natten og filmfestival om dagen?

– Det er mange år siden. Vanligvis er vi en gjeng og seks og et halvt årsverk. Festivalen tar all tid for meg. Vi skal finne sponsorer, ordne profilering, finne filmer, hente gjester og ikke minst sikre økonomien.

– Ja, går festivalen rundt økonomisk?

– Vi går i balanse.

Det er både fiksjonsfilm og dokumentarer, lange og korte filmer?

– Det er 150 lange filmer, hvorav 15–16 er norske. Vi har jo profilert oss litt på dokumentarer, og det er uvanlig at vi har så mange som 90 av dem, mens vi bare har 60 fiksjonsfilmer.

– Men det fungerer bra?

– Ja, vi er veldig godt fornøyde. Festivalen har et dedikert fokus på dokumentarfilm, men som publikummer har du også sjansen til å få med deg en rekke fiksjonsfilmer, kortfilmer, virtual reality-utstillinger og mye mer. Når det gjelder dokumentarer samarbeider vi godt med UiB, og det spesielle er at mange eldre mennesker ønsker å se slike filmer. Pensjonistene finner nemlig veien til oss.

– Dere er blitt Norges største filmfestival?

– Ja, det er helt klart. Vi er størst i oppslutning og i omfang. Vi har gått forbi Tromsø for lenge siden.

– Du skapte den festivalen også?

– Ja, det var jeg som satte den i gang. Jeg jobbet med den fra Bergen, og var knyttet til festivalen der oppe i åtte år. Så ble Bergen kåret til kulturby i 2000, og da fikk jeg anledning til å skape en filmfestival Her i byen. Siden har jeg vært her.

– Gi oss et høydepunkt etter 20 år?

– Jeg vet ikke helt hva det skulle være. Men det er fint når vi har skolevisning med mange elever, og de får møte dem som filmen handler om fra scenen etterpå. Det gir en veldig bra effekt.

– Så dere har et eget opplegg for skolene også?

– Ja, vi arrangerer filmvisninger spesielt for barne- og ungdomsskoler samt videregående skoler under festivalen. I tillegg arrangeres Skolefilmfestivalen, et gratis filmkurs for ungdomsskoleelever. For øvrig har vi et veldig mangfoldig program, noe for enhver smak. Så folk bør sjekke programmet vårt.

– Har det vært mange stjerner innom gjennom årene?

– Nei, vi er ikke så opptatt av dem. Vi har hatt noen tilbud, men har takket nei.

– Hvem ville komme hit?

– Oliver Stone hadde veldig lyst til å komme, og Woody Harrelson. Det var noen andre også. Men så skal de ha med seg sekretær og frisør og sånt i tillegg. Da blir det fort dyrt.

Ukens navn

Tor Fosse (63)

Utdannet cand.mag. ved Universitet i Bergen.

Bor i Bergen sentrum.

Har startet opp filmfestivalen i Tromsø.

Startet opp Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i 2000.

Aktuell: Er daglig leder for festivalen, som startet onsdag.

– Men noen har stjerner har vel vært her?

– Ja, vi hadde for eksempel den tyske skuespilleren Moritz Bleibtreu her. Han var overveldet fordi ingen gjenkjente ham her. Han kunne være helt privat.

– Hvor mange håper dere kommer i år?

– Jeg vet ikke. Vi hadde 68.000 innom i fjor. Det er litt avhengig av været. Er det fint vær, skal det litt mer til å få fulle hus.

– Så du håper på regn?

– Nei, men ikke steikende sol. Da blir det fort glissent på dagforestillingene.