Grunnen til bråket er at den blodige filmen fremstiller det som om det var jødene som drepte Jesus.
– Jeg ville aldri tatt med meg mine jødiske venner på kino for å se den filmen. Men jeg kommer til å se den selv, sier avisredaktør av Norge i dag, Finn Jarle Sæle, til BA.
KLAGET TIL VATIKANET
Etter at den Mel Gibson-regisserte filmen sist uke hadde USA-premiere, har det kommet en storm av protester fra jødiske og kristne miljøer.
Religiøse ledere i Israel har klaget til Vatikanet. Samtidig strømmer evangelister til kinosalene, og de roser filmens realisme.
Filmen kommer til Norge 26. mars, og allerede nå splittes kristen-Norge.
– Jøder i Norge har ringt til meg og sagt at dette er vondt for dem, og at de gruer seg til «The Passion of the Christ» kommer. De er bekymret over at filmen gir dem skylden for at Jesus ble korsfestet, sier Sæle, som selv har et annet syn på bibelhistorien.
– Ifølge evangeliene var det menneskeheten, og synden i menneskene, som drepte Jesus, ikke jødene. Historisk sett vet vi at jødene ikke hadde innflytelse til å korsfeste noen, de var marionetter for romerne.
STRØMMER TIL KINOENE
Selv om filmen allerede etter få dagers visning er hatet av mange, strømmer andre kristne grupper til kinoene i USA.
Som et ledd i en spesiell markedsføringskampanje fikk kristne ledere se den sterkt voldelige filmen før premieren, og disse har igjen blitt så begeistret at de har invitert med seg hele menigheter til ordinære visninger av filmen.
– Vi har ingen planer om å markedsføre filmen i Norge slik de gjorde i USA, sier Elisabeth Halvorsen, markedsdirektør ved Bergen Kino.
Hun har ikke selv sett filmen, men har registrert de sterke reaksjonene den har vakt i hjemlandet.
– Vi forholder oss til det sensuren fra Filmtilsynet sier, og tenker ikke på reaksjonene når vi setter opp en film. De får heller bare komme, sier Halvorsen.