– Kirkebrannene i Bergen var vårt knyttneveslag mot kristendommen, sier Jørn Tunsberg i Black Metal-bandet Hades Almighty. I denne filmen er det ingen angrende syndere.

KRISTENDOM OG BLACK METAL

«Metal: A Headbanger's Journey» hadde verdenspremiere på den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto for noen uker siden. Nå får den skandinavisk premiere under Bergen Internasjonale filmfestival.

Filmen vil garantert vekke reaksjoner. Ikke minst fordi «alle» som har et navn i moderne hardrock – Tony Iommi, Alice Cooper, Ronnie James Dio, Bruce Dickinson, Lemmy, Dee Snider, Vince Neill, Rob Zombie, samt medlemmer av Slayer, Slipknot, Korn, Cannibal Corpse, og mange flere, stiller opp foran kamera.

Og filmen, som er en seriøs gjennomgang av historien til «Heavy Metal» tilbake til guruer som Black Sabbath og Motorhead, plasserer «Norwegian Black Metal» som en av 15 undergrupper.

– Det er et paradoks at i et land der 87 prosent av befolkningen er medlem av statskirken, så er satanisk Black Metal en av de største kulturelle eksportartiklene, sier regissør Sam Dunn i en kommentar.

Han har tatt turen til Norge og Bergen sjangerens utøvere har tydd til både vold og kirkebranner. Varg "Greven" Vikernes blir beskrevet som «historiens mest beryktede metal-musiker».

- IKKE SATANIST

Jørn Tunsberg i Hades Almighty, som deltok i kirkebrannene og nå har sonet ferdig, blir intervjuet i filmen. Han angrer ingenting.

- Det viktigste er at kirkene ble brent. Jeg angrer ikke på noe av det som ble gjort. For det er viktig å bryte ned kristendommen. Med kirkebrannene ga vi dem et slag i ansiktet, uttaler han i filmen.

Tunsberg moderere ikke uttalelsene når BA ringer ham i dag.

- Jeg står for det jeg sier i filmen, og for de handlingene. Men jeg har aldri vært satanisk eller opptatt av religion. Musikk handler om musikk. Det andre har jeg gjort privat, sier han.

- STØTTER KIRKEBRANNER

Beryktede Gaahl i Gorgoroth, som i fjor fikk en dom på et års fengsel for å ha utøvd vold, beskriver Satan som et forbilde.

- Satan er drivstoffet i musikken vår. Han står for frihet. Jeg støtter kirkebrannene. Det burde skjedd oftere, for kristendommen må viskes vekk, sier han i filmen.