Jan Eggums fargerike liv skal festes til film. Det kan bli kinopremiere sent i 2011, når trubaduren fyller 60 år.

  • Film

– Vi er midt i prosessen med å skaffe finansiering og å få på plass et manus, men vi har avtale med en kinofilmdistributør. Selvfølgelig ønsker vi også en TV-stasjon med på laget, sier regissør og produsent Rune Vindenes i Askøy-selskapet Gaia Studio til BA.

Foreløpig har de fått 80 000 kroner fra Vestnorsk Filmsenter i utviklingsstøtte til «Jan Eggum – trubadur og hverdagsfilosof». Trolig vil budsjettet runde millionen.

TO ÅR: – Vi startet filmingen for et år siden. Har fulgt Eggum i samarbeid med filharmonien i Grieghallen. Vi har vært med ham og Alf Cranner i Kragerø. Vi har gjort dybdeintervjuer. Målet er å filme i cirka to år, sier Vindenes.

Hovedpersonen selv var positiv da henvendelsen kom.

– Ideen er morsom, så jeg sa ja med en gang. Men jeg trenger å bli bedre kjent med dem som skal lage filmen. Heldigvis har vi god tid. Filmen skal ikke ut før jeg runder 60, og det er gyselig lenge til, sier en lattermild Eggum til BA, med tanke på den magiske datoen 8. desember 2011.

PORTRETT: Filmen skal belyse ulike aspekter ved Eggums personlighet for å gi et helhetlig portrett av kunstneren, som betyr at hypokonderen, alle fobiene og melankolien får en viktig plass.

– Blant annet har vi filmet en sekvens på haugen ved Akvariet, der hekser tidligere ble henrettet. Utgangspunktet er låten «Heksedans», og Jan snakker om sitt forhold til overtro, sier Vindenes.

Det hele skal belyses fra starten av i London, før den første platen kom ut i 1975.

– Vi har fått tilgang til mange arkivopptak, hovedsakelig fra private hender. Det blir mye unikt her som aldri har vært vist offentlig før. Selvfølgelig blir det også mye fin musikk, sier Vindenes.

NY PLATE: – Jeg har masse opptak fra både store konserter og de bitte små konsertene. Bredden er stor. Dette må nå sorteres i. Jeg håper også at vi i filmen skal få vist kunstneren i arbeid. Jeg kommer med ny plate til høsten, så den prosessen må også med, mener Eggum.

Hvor mye det blir med av trubadurens private liv, er ennå uvisst.

– Vi blir en slags flue på veggen i to år. Blant annet skal vi nå følge comebacket til Gitarkameratene, sier Vindenes.

– Hvor mye jeg slipper filmteamet til på privaten eller hvor langt de skal få komme under huden på meg, må vi komme tilbake til.

– Jeg seier bare det jeg vil si. Jeg håper uansett å få være med i klippeprosessen, for at filmen skal bli best mulig, poengterer Eggum.