Bergensforfatter Bjørn Sortland kaster seg inn i filmens verden med store ambisjoner.

–Det første prosjektet, «Blåtur», kommer trolig på kino i mars, også i Bergen. Det er en egenfinansiert fiksjonsthriller, men jeg mener selv den er gjort på en veldig ordentlig og profesjonell måte. Det er ikke et billig folkehøyskoleprosjekt, sier Sortland til BA.

SPILT INN I STAVANGER

«Blåtur» er en thriller om en jente som tester kjæresten sin gjennom å bestille en event til ham.

Utgangspunktet er ikke helt ulikt David Finchers «The Game», men Sortlands film går i andre retninger. Han har heller ikke et massivt Hollywood-apparat i ryggen.

Julie Rusti fra Bergen («Fritt vilt 3»), Berte Rommetveit («United») og Vegar Hoel («Død snø») har sentrale roller i filmen som Sortland har skrevet manuset til og produserer selv gjennom selskapet Piggsvin Film AS.

En ung jærbu, Ivar Aase, regisserer.

Det meste er spilt inn i Stavanger/Sandnes-området, selv om Sortland bor i Bergen. Han har ikke søkt om ekstern finansiering. Dette styres helt på egen hånd, med profesjonell hjelp.

–Det blir en miks av uerfarne og erfarne folk. Det er også et rent vestlandsprosjekt.

–Og dette koster deg?

–Det vil jeg ikke svare på nå i disse juletider, sier Sortland og ler.

– 40-ÅRSKRISE

Denne plutselige inntredenen i filmens verden setter han på kontoen for 40-årskrise og trang til voksenopplæring.

–Jeg kjente ingen i filmbransjen, men Mats Andersen her i Bergen har blitt en slags guide for meg. På den måten har jeg truffet mange dyktige folk.

–Dette blir et godt supplement til forfatterskapet ditt?

–Jeg håper det. Det er litt vidløftig når jeg ikke har gjort dette før. Det er jo bøker jeg primært driver med. Men jeg er vant til å skrive i alle sjangre. Og det er fiksjon som er livet mitt. Jeg lever av dikt og løgn, sier Sortland smilende.

Han er i disse dager aktuell med voksenromanen «Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar».