Gå til sidens hovedinnhold

Her er Amanda-vinnerne!

Artikkelen er over 15 år gammel

Sjekk hele vinnerlisten etter Amanda-utdelingen i Haugesund her.

Gjengen bak «Slipp Jimmy fri» kunne feire etter at filmen fikk prisen som beste norske kinofilm under Amandaprisen fredag kveld.

Filmen, som er Norges første helaftens 3D-animasjonsfilm, slo ut konkurrentene «Izzat», «Pitbullterje», «Den brysomme mannen» og «Giganten» i den gjeveste kategorien. Den narkomane elefanten har gått hjem både hos kritikere og publikum, og er en av sommerens store suksesser.

Jens Lien fikk prisen for beste regissør for «Den brysomme mannen», en film som har fått knallkritikker både her i landet og i utlandet. Filmen hanket inn totalt tre Amandapriser, med pris også til Trond Fausa Aurvåg for beste mannlige hovedrolle og Per Schreiner for beste filmmanus.

Ane Dahl Torp imponerte juryen i rollen som den besteborgerlig legen som blir revolusjonær feminist, og tok prisen som beste kvinnelige skuespiller for «Gymnalærer Pedersen».

Talat Hussain fikk prisen for beste birolle for «Import Eksport». «Pitbullterje» fikk prisen for beste barne- og ungdomsfilm, mens beste kortfilm gikk til «Alle Menn Sammen». Prisen for beste utenlandske film gikk i år til «Walk The Line».

Skuespiller Jorunn Kjellsby ble hedret med årets Æres-Amanda. Hun har spilt i en rekke filmer og TV-serier, i sin mangeårige karriere som skuespiller.

Beste norske kinofilm:

«Slipp Jimmy fri», regi: Christopher Nielsen

Beste regi:

Jens Lien for «Den brysomme mannen»

Beste mannlige skuespiller:

Trond Fausa Aurvåg i «Den brysomme mannen»

Beste kvinnelige skuespiller:

Ane Dahl Torp i «Gymnaslærer Pedersen»

Beste birolle:

Talat Hussain i «Import Eksport»

Beste barne- og ungdomsfilm:

«Pitbullterje», regi: Arild Frölich

Beste filmmanus:

«Den brysomme mannen» av Per Schreiner

Beste kortfilm:

«Alle Menn Sammen» av Trond Fausa Aurvåg

Beste utenlandske film:

«Walk The Line»

Æresamanda:

Skuespiller Jorunn Kjellsby