«Lillebror og Knerten» blir film

Adrian Grønnevik Smith (Lillebror), Petrus Christensen (Storebror Philip) og regissør Åsleik Engmark.

Adrian Grønnevik Smith (Lillebror), Petrus Christensen (Storebror Philip) og regissør Åsleik Engmark. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Adrian Grønnevik Smith er bare syv år, men en kommende filmstjerne. For tiden spiller han Lillebror i familiefilmen «Knerten».

DEL

Innendørsopptakene til filmen, basert på Anne-Cath. Vestlys berømte barnebok, startet mandag i Norsk films studio i Filmparken på Jar i Bærum. To intense arbeidsuker ligger foran syvåringen.

  • Film

– Det var jo kjempevanskelig å finne en person som passer til rollen, fordi det er en veldig stor rolle. Lillebror er hovedpersonen i filmen. Vi måtte derfor lete etter en gutt som også var oppvakt og som hadde evnen til å holde ut lange dager på innspillingssettet, forteller regissør Åsleik Engmark til NTB.

Mer enn 200 gutter prøvespilte for rollen, men valget falt på Adrian. Og han har så visst ikke skuffet.

– Det går veldig bra, han er godt oppdratt og har en utrolig stayerevne. Selv om han ikke er utdannet skuespiller, er han superprofesjonell, sier Engmark.

MAGISKE KNERTEN: Pinnen som Lillebror kaller Knerten var ikke blitt levende da NTB var på besøk mandag, men ved hjelp av moderne elektronikk skal det bli både stemme, følelser og bevegelser i kvisten slik at han blir et levende magisk vesen og Lillebrors beste venn.

Mor i familien spilles av Pernille Sørensen og Far av Jan Gunnar Røise. Petrus Christensen er Storebror.

Utendørsscenene er allerede unnagjort, de fleste på Biri utenfor Lillehammer. Filmen skal ha premiere høsten 2009.

FALT GJENNOM TAKET: Handlingen foregår på midten av 1960-tallet og Far, som er omreisende selger, kommer stort sett bare hjem i helgene.

Mandag skulle det flyttes inn i huset Lillebrors familie har kjøpt på Gampetreff. I boka er huset de flytter til på landet et nybygd hus, men i filmen er det et eldre hus, som slettes ikke er i god stand. Så dårlig er gulvet på soverommet i andre etasje at Lillebror faller gjennom det og ned i stua i første etasje.

Det var denne scenen som skulle filmes mandag, og syvåringen skulle falle tre meter rett ned.

– Å falle tre meter er ikke bare bare. Men med kyndig hjelp fra to stuntmestere fløyet inn fra Stockholm, gikk dette bra, smiler regissør Engmark.

Adrian selv syntes «stuntet» var kjempegøy.

– Jeg øvde sikkert ti ganger på dette fallet i går. Jeg er ikke redd. Jeg er litt rampete, men det skal jeg også være i filmen, sier Adrian.

Og den tjukke skumgummimadrassen som han landet på, kommer ikke med på filmopptaket.

Tre ganger ble fallscenen tatt opp mandag. Siste gang var det bare støvet som manglet.

– Kan noen komme med litt støv, roper regissøren. Og jommen lå ikke støvet klart, i en plastboks med etikett og lokk.

Adrian har en person som passer på ham under innspillingene, og de får også gjort litt lekser sammen. For filmstjernelivet har en ende, det vet Adrian.

FRIE TØYLER: Dette er den første spillefilmen Åsleik Engmark regisserer, og han har hatt tett kontakt med Vestly-familien.

– De har gitt oss frie tøyler. Blant annet har vi jo forandret huset familien flytter inn i til et gammelt, og ikke et nytt hus, sier han.

– Vi gjør det vi kan for at også voksne og de litt større barna skal synes filmen er gøy. Det håper og tror jeg vi får til. Det er mye arbeid, men veldig morsomt å lage denne filmen, sier Engmark.

Handlingen foregår på 1960-tallet, men epoken er sett gjennom 2008-øyne.

– Vi bruker farger og vaner og moralkodeks fra den gangen, men løfter det opp til en barneactionfilm av i dag. Blant annet bruker vi språklige uttrykk fra vår tid, forteller han. (ANB-NTB)

Artikkeltags