Denne torsdagen hadde Bymiljøetaten og Statens vegvesen trafikkontroll ved Grimen, langs Hardangervegen i Fana.

Bymiljøetaten var hovedsakelig med for å påse at alle som bruker piggdekk hadde betalt avgiften for sesongen.

Av 88 stansede kjøretøy, var det 33 som ikke hadde betalt.

– Det er et normalt resultat, konstaterer fagleder i Bymiljøetaten, Trond Søreide.

Om du ikke har betalt piggdekkavgiften risikerer du å få et tilleggsgebyr på 750 kroner. Piggdekkavgiften for vintersesongen er på 1400 kroner for lettbil og 2800 for tung bil, ifølge kommunens hjemmesider.

– Men om du er på gjennomfart fra nabokommunen kan du for eksempel kjøpe et døgnoblat, sier Søreide.

Hadde vanlig kontroll

Mens Bymiljøetaten fokuserte på piggdekkavgiften, hadde Statens vegvesen rutinekontroll.

Steinar Atle Våmartveit i veivesenet kan fortelle at 22 kjøretøy ble valgt ut til kontroll grunnet synlige mangler. Tre av disse kjøretøyene hadde tilhenger.

Mens én av dem hadde et ikke-fungerende bremselys, fikk en annen gebyr og mangel på et dekk som hadde for liten mønsterdybde

– Den siste hengeren var bare dårlig sikret, så denne fikk kjøre igjen da føreren fikk sikret lasten bedre, sier Våmartveit til BA.

Videre var det to biler som ble stoppet fordi de hadde montert solfilm på siderutene foran.

– Det er en sånn svart gjennomsiktig film som gjør at bilene ser litt tøffere ut, forklarer Våmartveit, og legger til:

– Men det er ikke lov å bruke slik film på vinduer som fører skal ha fri sikt ut av.

– Viktig å ta seg en ekstra runde

Syv kjøretøy fikk mangellapp for manglende nærlys. Våmartveit understreker at det er viktig å sjekke bilen før man kjører, nå som det er så mørkt ute.

– Det er ikke alltid at kjøretøyene sier fra selv om det skulle gå en lykt. Det er viktig å ta seg en ekstra runde rundt bilen før man kjører, både for å kunne se andre i trafikken, men også for å bli sett.

Ellers ble det gitt ut to gebyrer på 1300 kroner for manglende bilbeltebruk. Det ble også gitt to gebyrer på 500 kroner for ikke å ha med vognkort.

Måtte rett på verksted

Også ved trafikkstasjonen i Åsane var det kontroll torsdag kveld. 65 tunge kjøretøy ble kontrollert. Fire fikk bruksforbud.

Et utenlandskregistrert vogntog skilte seg ut. Det var mye som ikke var på stell.

Begge bremseskivene hadde begynnende sprekker. Da er det bare et tidsspørsmål før de sprekker, ifølge rapporten fra veivesenet.

I tillegg hadde trekkvognen store olje- og kjølevæskelekkasjer. Eksospotten var rustet i stykker, eksosbremsen koblet vekk og fartsskriveren var defekt.

En helt tørr svingskive mellom trekkvognen og semitraileren gjorde også vogntoget vanskelig å styre, påpeker veivesenet.

Vogntoget fikk bruksforbud og måtte smøre opp svingskiven før det fikk kjøre videre. Fartsskriveren måtte også kontrolleres på verksted med en gang.

På den positive siden fungerte bremsene innenfor kravene.