Flere profiler sier de ikke vil dele plattform med ytre høyre-profilen, skriver bransjenettstedet Journalisten.

Scenekunster, dramatiker og forfatter Camara Lundestad Joof, Mohamed Abdi som er Morgenbladet-kommentator og debattant samt lederen for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, takker derfor nei til å delta under Nordiske mediedagers (NMD) årlige Aarebrot-samtale. De ble spurt om å delta i en debatt fordi de har vært kritiske til NMDs beslutning om å invitere Steve Bannon.

Bannon blir intervjuet på scenen dagen før Aarebrot-samtalen, som i år har ytringsfrihet som tema.

Lite begeistret for «no platforming»

Journalist og kritiker Anki Gerhardsen har på sin side valgt å takke ja til å delta i Aarebrot-samtalen under NMD sammen med Anine Kierulf.

– Jeg skjønner ikke helt hvor forestillingen om at det er så vanskelig å høre hva folk har å si kommer fra. Jeg har tro på at man må vite bakgrunnen for argumenter for å kunne forme motargumenter. Generelt er jeg lite begeistret for «no platforming» (at enkelte omstridte holdninger burde holdes utenfor den offentlige debatten. journ.anm.) og tar til motmæle når jeg får sjansen, sier hun til BA.

Gerhardsen synes det er hyggelig å bli invitert og sier hun gleder seg til å høre hva Kierulf har å si.

– Jeg håper jeg klarer å bidra med noe selv, men skulle også svært gjerne lyttet til noen av dem som tenker helt annerledes rundt Bannons deltakelse enn det jeg selv gjør.

– En høyreekstrem ideolog

I et innlegg publisert på nettstedet Radikal Portal skriver Joof at hun ikke ønsker å dele plattform med høyreekstreme.

– Bannon er en høyreekstrem ideolog som er i Europa på rekrutteringsturné, men for meg virker det som NMD tenker å holde ham frem som en interessant, «alternativ» mediemogul. I så fall har de ikke skjønt noe som helst om det reelle politiske prosjektet hans, basert på forakt for etniske, religiøse og seksuelle minoriteter, sier Abdi til Journalisten.

Steen fra Antirasistisk Senter sier at han synes NMD opptrer uklokt ved å invitere Bannon.

– Jeg tviler sterkt på muligheten til å få noe meningsfylt ut av dette, og ser ingen grunn til å ha noe med det å gjøre, sier Steen til bransjenettstedet.

– Det er synd

Festivalsjefen for NMD synes det er synd at flere takker nei til invitasjonen.

– Abdi og Joof har vært blant våre argeste kritikere, og vi har invitert dem til en samtale om ytringsfrihet, men den ønsker de ikke å ta. Det er synd at de takker nei, men det er deres valg. Jeg kan bare gjenta det jeg har sagt flere ganger: Vi mener at vi ikke legitimerer noe av Bannons syn ved å invitere ham til et intervju, men at vi tar ham og den problematiske agendaen hans på største alvor, sier Guri Heftye til Journalisten.

P.S. BA er en av stifterne som står bak Nordiske mediedager