Johnny Rogne, leder for Fyllingsdalskoret, ser tilbake på et år med mange digitale sangøvinger. Den siste tiden har de hatt øvinger fysisk, ti og ti personer maks.

– Det har vært veldig stillstand det siste året, og nesten umulig å få gjennomført noe på ordentlig vis. Nå har det blitt sånn at vi lader opp til høsten.

Koret teller 70 medlemmer, og Rogne forteller at de har jobbet hardt for å holde på medlemmene. Noen har valgt å ta ut permisjon fra koret, men de frykter nå at de i løpet av pandemien har og vil miste 20 prosent av koristene.

– Det handler ikke om at man ikke trives, men at man finner andre ting å gjøre. Det blir en utfordring å rekruttere nye medlemmer.

Til høsten har Fyllingsdalskoret planer om en større rekrutteringskampanje.

– Stor bekymring

Bergen kommune og Amatørkulturrådet anslår at rundt 11-12 prosent voksne bergensere driver med amatørkultur. Det tilsvarer drøye 30.000 bergensere. Gjennom pandemien har flere av organisasjonene opplevd å miste medlemmer. For noen har det ikke vært merkbart, men for andre går det utover økonomi og fremtidsutsikter.

I en undersøkelse gjort av Amatørkulturrådet kommer det frem at syv prosent vet eller tror at over 20 prosent av medlemmene kommer til å slutte som følge av pandemien. 10 prosent mener mellom 10 og 20 prosent.

Også økonomi blir tatt med som en utfordring.

– Det er mange som har behov for økonomisk støtte når de skal kjøre i gang igjen. Det er fremdeles stor bekymring for hvor lenge dette vil vare. Mange er redd for at avstandsreglene skal henge ved, som skaper utfordringer i lokalene de normalt sett er i. Her må kommunen på banen, sier daglig leder i Amatørkulturrådet, Geir Elling Eikenes.

Har mistet nesten 90 medlemmer

Bergen Beat Club talte rundt 290 medlemmer da pandemien. Nå har de litt over 200 medlemmer.

– Vi tror ikke at de medlemmene kommer tilbake av seg selv. Så vi må gjøre en skikkelig innsats for å få rekruttert dem og nye til klubben, forteller Willy Berg Larsen, klubbleder og arrangementsansvarlig i Bergen Beat Club.

Klubben har vært et underskuddsforetak det siste året:

– Dette har tært voldsomt på de oppsparte midlene våre. Nå prøver vi oss på litt arrangementer og planlegger for fremtiden. Det er mest optimisme hos oss, og lite pessimisme.

15 interesserte

Også Åshild Kalvøy, leder for Haukås skolemusikk, frykter at de har mistet 20 prosent av musikantene.

– Det har vært et tungt år. Ungene har øvd og sett frem til ting, men så har det meste blitt avlyst. Det går utover motivasjonen. Det er helt klart at usikkerheten har påvirket oss.

De har mer eller mindre vært i drift hele veien, med digitale øvinger eller øvinger i kohorter.

– Vi har holdt det i gang for å ikke miste medlemmer.

Nylig hadde de konsert, og etter den sto det 15 navn på listen over interesserte.

– Det er lovende! Så får vi se hvor mange som får lov av foreldrene sine, sier Kalvøy.

Vil tine opp amatørkulturen igjen

Kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) forteller at resultatene er interessante.

– Det er fortsatt mye usikkerhet, som er forståelig. Motivasjon og ildsjeler er det viktigste vi har i kulturlivet, og det er det vi ikke kan miste.

Nødtvedt og kommunen har hatt en dialog med organisasjonene i amatørkulturen gjennom hele pandemien.

– Det er nok mange som har gått litt i dvale, og mange har mistet medlemmer. Noe som er positivt er at vi så langt kun har hørt om et kor som er lagt ned. Nå må vi tine opp amatørkulturen igjen.