Det dreier seg om hunder i Nord-Norge, Bergen, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

Begge de to døde hundene skal obduseres.

21 døde hunder

– Hundene har de samme symptomene som vi har sett hos flere andre hunder den siste tiden: oppkast og blodig diaré. Det er likevel for tidlig å si om de nye tilfellene kan knyttes til hverandre, sier Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NRK.

På en pressekonferanse fredag opplyste Veterinærinstituttet at det var funnet to bakterier ved obduksjonene, men at det foreløpig ikke er avklart om dette er årsaken til sykdomsutbruddet.

– Det er til nå registrert 21 hunder som er døde etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Sannsynligvis er tallet høyere, opplyser Asle Haukaas, kommunikasjonsdirektør ved Veterinærinstituttet, til BA.

Ifølge Haukaas er ingen av de 21 hundene fra Bergen.

Fredag var det totalt registrert 30 til 40 tilfeller av den mystiske hundesykdommen den siste tiden. Antallet hunder som har blitt rammet av den mystiske sykdommen, ble lørdag kraftig oppjustert etter at veterinærer fra hele landet har fått inn meldinger om syke hunder.

Norske Redningshunder Hordaland har innstilt all treningsaktivitet som følge av den mystiske sykdommen.

Veterinærinstituttet har obdusert fire hunder for å se om det finnes noe som knytter tilfellene til hverandre. De kan foreløpig ikke si noe sikkert om når de eventuelt kan konkludere.

– Om vi kan konkludere på mandag er lite trolig, sier Tronerud.

– Begrens nærkontakt

Veterinærinsituttet har varslet Folkehelseinstituttet, men det ikke er kommet noen meldinger om sykdom på mennesker som kan forbindes med syke eller døde hunder.

Så langt er det ikke tegn på at dyrene har blitt forgiftet.

Mattilsynet vil sammen med Veterinærinstituttet fortsette arbeidet med å kartlegge sykdomsutbruddet med informasjon fra obduksjoner, prøver fra syke hunder og innhente utdypende informasjon fra aktuelle hundeeiere.

Inntil videre gjelder fortsatt Mattilsynets råd om å begrense nærkontakten mellom hunder. Når hunder luftes, bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken så lenge situasjonen er uavklart.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig.