Natt til tirsdag ble det enighet mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart, tre og en halv time på overtid. Dermed blir det ingen streik blant bakkemannskapet ved flyplassene.

Selv om det hjelper på flykaoset, er det fortsatt to streiker som kan gjøre sydenferien utfordrende. I Norge streiker flyteknikerne, noe som har ført til at både Norwegian og Widerøe har kansellert avganger. SAS har foreløpig ikke innstilt flygninger grunnet streik, men fra 29. juni er det også fare for pilotstreik.

– Grunn til bekymring

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier til BA at det er grunn for bekymring om det ikke blir enighet i streikene.

– Vi ser at de store flyplassene i Amsterdam, London, Paris og Arlanda sliter. Flyplassene innfører begrensninger for å få ned antall flygninger.
Bare på Schiphol lufthavn i Amsterdam er det varslet at de vil kutte 13.500 passasjerer hver dag, for å håndtere mengden reisende. Om streiken blant flyteknikere trappes opp, vil det bli enda mer kaos.

Om en flygning først blir kansellert er det ikke enkelt å booke om.

– EasyJet kutter for eksempel rundt ti prosent av sine 1500 flygninger. Det vil ha konsekvenser for reisende om 150 flygninger kanselleres daglig. Å booke om blir vanskelig når de fleste seter allerede er tatt.

Reis med håndbagasje

Elnæs sier situasjonen er uoversiktlig, og at reisende bør følge godt med og lage ekstra planer om noe skulle gå gale.

– Skal du ut å reise bør man forberede seg ekstra. Lag en plan B om alt ikke går som planlagt. Reis med håndbagasje slik du kan klare deg om bagasjen ikke kommer frem, i hvert fall når du reiser via flere flyplasser. I England kan det bli togstreik, så det er lurt å planlegge andre måter for transport.

Foreløpig er det i hovedsak innstillinger hos Norwegian og Widerøe. SAS har fremdeles ingen flyginger som er påvirket av streiken.

– Om det blir pilotstreik i SAS er det ikke umiddelbar fare for at fly blir stående på bakken. Selv har jeg mer tro på at det ikke blir streik.

Lufthavndirektør på Flesland, Helge Eidsnes, har en viktig oppfordring til reisende.

– Beregn god tid, men ikke for god tid. Jeg skjønner at folk blir bekymret over alt som skjer, men det viktigste er å møte opp til planlagt tid om du ikke får annen beskjed, sier Eidsnes

Årets beste nyhet

Hans Jørgen Elnæs kommer heldigvis med litt gode ferienyheter også.

– Det er rapportert lite trøbbel fra de mindre flyplassene der nordmenn ofte reiser, som i Italia, Spania, Portugal og Hellas. Reiser du direkte så skal det nok gå fint.

– Årets beste nyhet for reisende er om det blir enighet mellom partene, avslutter Elnæs.