Kineser stoppet i tollen med klokker verdt over 800.000 kroner

To reisende prøvde å få med seg seks klokker til en verdi av over 800.000 kroner forbi tollen på Flesland.

To reisende prøvde å få med seg seks klokker til en verdi av over 800.000 kroner forbi tollen på Flesland. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Stort oppsving i beslag av farmasøytiske preparater, men nedgang i cannabis, viser tall fra Tollvesenet.

DEL

18. februar i år ble to reisende stoppet for kontroll i tollen på Flesland. Begge var bosatt i Kina, men med tilknytning til Norge.

– Med seg i bagasjen hadde de klokker til en verdi på godt over kr 825.741 kroner. Den ene klokken var verdt nesten en halv millioner kroner, forteller Valborg K. Bishop, fungerende avdelingsleder, tollregion Vest-Norge, til BA.

Denne Patek Philippe-klokken verdt nesten en halv million kroner ligger nå i beslag hos politiet, sammen med resten av luksusurene.

Denne Patek Philippe-klokken verdt nesten en halv million kroner ligger nå i beslag hos politiet, sammen med resten av luksusurene. Foto:

Rådyr Patek Philippe

Ferierende avdelingsleder Bård Ynnesdal beskriver klokkebeslaget som markant.

– Den ene Patek Philippe klokken hadde en verdi på 45.640 euro (cirka 430.000 kroner med dagens kurs, journ.anm.). Det ble opplyst at klokkene var kjøpt i Barcelona, forteller han.

Til sammen ble det unndratt avgifter på 206.436 kroner. Reisegodsbestemmelsene gir reisende mulighet å ta med nye varer til en verdi av 6000 kroner per person. Ønsker én å ta med varer over denne verdien må gå på rød sone å fortolle varen.

Saken ble sendt videre til politiet i Bergen sør, som opplyser at en kinesisk mann i midten av 40-årene fikk skrevet ut forelegg og inndraging på til sammen 125.000 kroner som et resultat av beslaget.

– Det er ikke uvanlig at vi tar beslag i varer til høy verdi, men en enkel klokke til nesten en halv million er absolutt ikke dagligdags, så det er slikt som vi husker, sier Bishop.

Luksusklokkene befinner seg fremdeles i beslag hos politiet.

Mindre dop

Klokkebeslaget er det største enkeltbeslaget i Bergen i første halvdel av 2016, viser fersk statistikk fra Tollvesenet. Blant andre tall som skiller seg ut er en markant økning i farmasøytiske preparater i forhold til samme periode i fjor.

– Vi har klar å treffe bedre på aktørene som bestiller større kvanta over nett og de som reise til utlandet for å kjøpe med seg større mengder tilbake til Norge, mener Bishop.

Tollerne har også beslaglagt mer beroligende stoffer, mens dopingmidler og cannabis har en nedgang, noe Bishop forklarer med naturlige svingninger.

– Det har ikke vært noe som har utmerket seg veldig, med unntak av klokkene. Det har vært mange mindre beslag, men vi mangler de store så langt i år, sier Bishop.

Tabletter konfiskert av tollerne i Bergen i februar 2016.

Tabletter konfiskert av tollerne i Bergen i februar 2016. Foto:

Fokus på kjæledyr

Tollerne har på sommeren fokus på tilstedeværelse, rask publikumsekspedering av for eksempel kjæledyr som skal være med på ferie, og ikke minst å avdekke smugling.

– På sommeren er det flere reisende som trenger vår hjelp, flere som bør kontrolleres og midt oppi det hele skal vi også avvikle sommerferie. På toppen av det hele er tolletaten midt i en stor omorganisering som vi vet vil medføre endringer som angår jobbene våre, forteller Bishop.

– Til tross for dette har alle vært flinke til holde driften oppe på et godt nivå. Jeg er imponert over tjenestemennene våre, skryter hun.

Artikkeltags