Avblåser faren for vårflom

Slik var situasjonen på Nesttun i november 2005. Flommen den gang kom som følge av store nedbørsmengder.

Slik var situasjonen på Nesttun i november 2005. Flommen den gang kom som følge av store nedbørsmengder. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En lang og kald vinter har gitt økt risiko for vårflom i Bergen. Men kommunen tar advarselen fra klimaforsker med knusende ro.

DEL

– Vi er ikke veldig bekymret for flom i Bergen når snøen begynner å smelte. Hvis det skal skje må det kombineres med veldig sterk nedbør, sier Magnar Sekse, fagdirektør hos Vann- og avløpsetaten i kommunen.

Tidligere denne uken varslet klimaforsker Erik Kolstad om økt risiko for vårflom som følge av den lange og kalde vinteren.

– En av de negative konsekvensene er at det nå blir økt risiko for snøsmelteflom. Jo lenger det holder seg kaldt ut på våren, jo større blir nemlig sjansen for flom fra snø hvis det da plutselig blir varmt og snøen smelter fort, uttalte Kolstad.

Store variasjoner

Flom som følge av snøsmelting har tradisjonelt rammet Østlandet sterkt.

– I Bergen har vi ganske korte vassdrag. Andre steder på Vestlandet er situasjonen en helt annen, påpeker fagdirektør Sekse.

Han mener det må uvanlig store nedbørsmengder til for at flom skal ramme Bergen i de kommende månedene.

– Flom får vi her når det kommer veldig sterk nedbør. På våren og sommeren er det sjelden at nedbørssituasjonen er som på høst og vinter. Jeg kan ikke komme på at vi noensinne har opplevd alvorlige flomsituasjoner som følge av snøsmelting.

Artikkeltags