Gå til sidens hovedinnhold

Floskelspråket brer om seg

Har du lagt merke til det? Det er spesielt utbredt blant våre politikere.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Floskelspråket har stort innhold av svulstige ord og uttrykk uten virkelig innhold. Fine, men tomme talemåter. Flosklene oppstår ofte på sentralt nivå, gjerne i regjeringen. Så brer de seg til stortingsrepresentantene og etter hvert videre utover i landet. Litt etter litt tas de opp av media. Ofte blir de allemannseie og brukes snart ukritisk av store deler av befolkningen.

Resultatet er en forflatning av språket vårt.

La meg nevne noen eksempler. For noen år siden begynte våre politikere å fylle på setningene sine med uttrykket «på en måte». I dag har enkelte utviklet dette til det ekstreme. Bare lytt, så vil du høre at mange klarer å dytte inn dette meningsløse uttrykket i nesten hver eneste setning. Jeg hørte forleden en musiker som ble intervjuet i radio. Hun «hadde, på en måte, fått inspirasjonen over seg og satte seg, på en måte, ned for å skrive. I løpet av en uke var, på en måte, flere av sangene på den nye platen klare».

Et annet eksempel finner du hos de fleste politikerne som stadig har «fokus» på både ditt og datt. Når de får stilt vanskelige spørsmål de ikke kan svare på, tys det ofte til: «jeg kan ikke gå inn i den konkrete saken, men vi har stort fokus på problemet». Dette betyr ingenting.

I pandemien har politikerne funnet opp en ny betydning av et gammelt romersk hær-begrep; kohort. Få visste hva det betydde. Etter hvert fikk vi forklart at det de mente var en gruppe. Var ikke det gode og allment forståtte ordet gruppe fint nok kanskje?

Den siste floskelen som har eksplodert i politikernes munn er «krevende». Jeg tror det var vår statsminister som først begynte å forklare hvor krevende alt var.

I dag finner du knapt en politiker som klarer å snakke uten å få med ordet krevende.

Alt er krevende, bare lytt. , representant for Høyre i utdanningskomiteen klarte til og med å fortelle oss at det hadde vært krevende å avlyse vårens eksamener.

Det er, på en måte, krevende at språket vårt på denne måten gjøres fattig. Jeg måtte bare sette fokus på problemet!

Les også

Skal vi kaste lensmann og nordmann på skraphaugen?

Kommentarer til denne saken