Sammen med Andres Cortes og to andre dro Harry N. Samuelsen i forrige uke ned til Libanon for å dele ut klærne som ble samlet inn i Bergen i fjor høst.

Givergleden var enorm da foreningen Alamal ba bergenserne om å bidra med vinterklær til flyktninger.

 

Og behovet for hjelp er stort, forteller Samulensen etter å ha reist over store deler av det lille landet.

– I Bekaadalen, hvor mange flyktninger bor, kryper temperaturen godt under null grader om natten. Mange av dem bor i telt laget av presenninger, forteller Samuelsen til BA på telefon fra Beirut.

Alene med fire barn

Inntrykkene er mange etter turen rundt i landet med 4,5 millioner innbyggere og to millioner flyktninger.

– Vi har besøkt ulike flyktningleirer i hele Libanon. Forholdene er veldig ulike. Noen bor i leiligheter som de selv betaler for. Andre bor i teltleirer under forferdelige sanitære forhold, forteller Samuelsen.

 

En bestemor som var alene med fire barnebarn har brent seg fast i minnet hans.

– Hun hadde mistet både døtrene og svigersønner i krigen, og satt alene i et rom uten et eneste møbel med fire barn. Det eldste av barna er tolv år, forteller Samulensen.

 

I løpet av oppholdet har de delt ut 11 000 pakker med varme klær, sko og tepper. Alt sortert etter alder og kjønn.

– Med to millioner flyktninger her, monner det ikke så mye. Mange vi møter uttrykker stor takknemlighet for klærne, men de trenger også mat og diesel, og vi har opplevd at noen trygler oss om mat. De får bare 13 dollar i måneden per person av FN, og det rekker ikke langt, sier Samuelsen.

 

Godt system

Han forteller at FN sin flyktningorganisasjon (UNHCR) har et godt system på plass for å sikre at rasjoner og hjelp fordeles rettferdig.

– Det er stort behov for mer økonomisk bistand til flyktningleirene, sier han.

 

Samuelsen sier han har stor respekt for måten folkene de har møtt lever med situasjonen de er i. – Jeg beundrer måten de håndterer mangfoldigheten her når det gjelder religion og politikk. Mange ulike grupper er stuet sammen i disse leirene, men jeg opplever at det er en enestående intern respekt dem imellom. Jeg skulle ønske vi kunne oppvise mer av det hjemme. Det å dele felles skjebne bygger broer, ser det ut for sier han.

Turen har inspirert Samuelsen og de andre til videre innsats for flyktningene.

– Vi har noen tanker om hvordan vi kan bidra i Norge som vi vil dele når vi kommer hjem. Vi håper å skape engasjement som virkelig kan monne.