– Jeg snakket med litt forskjellige om det og kom frem til at jeg ikke støtter de som eier Forum. Slik jeg forsto det har eierne et synspunkt som ikke fremmer homofilt ekteskap, de er anti-gay, sier den amerikanske artisten Lissie til BA, og legger til:

– That's just bullshit! Det vil jeg ikke ha noe å gjøre med!

Onsdag kommer Elisabeth Maurus, bedre kjent som Lissie (39), tilbake til Bergen.

Den amerikanske artisten, som også er bonde og popkornprodusent, holder fem konserter i Norge før turneer i Storbritannia og USA venter.

Konserten i Bergen, som ble flyttet fra april til september, skulle opprinnelig avholdes på Forum Scene.

En uke før konserten får publikum beskjed om den er flyttet til USF Verftet.


– Veldig synd

Siden 2007 har Forum vært eid av forskjellige kristne organisasjoner, nå eies 75 prosent av Salt Bergenskirken og resten av investor Dan Odfjell.

Da åpningen av kulturhuset fant sted i 2019, valgte blant annet John Olav Nilsen og Romskip å trekke seg fra åpningskonserten. Grunnen var Odfjells tilknytning til og uttalelser på nettstedet Resett.

Den kommersielle delen av virksomheten drives av Forum Scene AS, som skal være selvstendig og uavhengig den kirkelige virksomheten i Forum.

Daglig leder i Forum Scene AS, Haavard Monsen, forteller at de som aktør selvsagt blir lei seg når konserten blir flyttet grunnet eventuelle synspunkt deres leietaker måtte ha.

– Det er selvfølgelig veldig synd. Vi ville gjerne ha Lissie på Forum Scene, som hadde passet bra til hennes stil. Jeg synes dette er kjipt selv om jeg ikke kjenner bakteppet eller vet hvilken informasjon hun har fått. Jeg må også si at jeg håper at de rette undersøkelser og de rette premissene ligger til grunn, sier Monsen.

E-post fra fan

BA får opplyst at det hele ble satt i gang av at en fan kontaktet Lissies management via e-post.

I e-posten, som BA har fått tilgang til, går det frem at hen redegjorde for eierskapet til Forum i form av frikirken Salt og Dan Odfjell. Det ble i e-posten ikke presisert at konserten ble avholdt av Forum Scene som er uavhengig av eventuelle synspunkt eierne måtte ha.

Daglig leder i Stageway, Sigve Prestnes, forteller at de forklarte managementet at den kommende konserten på Forum ikke ville ha noen sammenheng med frikirkens eventuelle synspunkter, og at de ved flere anledninger bruker og har brukt den uavhengige kulturaktøren Forum Scene AS.

– Flyttingen var grunnet at datoene ble flyttet og at USF Verftet da passet bedre i september. Dersom man skal begynne å sjekke ut alle næringsbygg som for eksempel en butikk ligger i, vil du nok finne noen på eiersiden som du ikke liker.

Frikirken

Daglig leder i Salt, Sigurd Bekkevold, skriver følgende i en e-post til BA:

«Salt er ikke anti noen, og ikke mot homofile. Det stemmer at vi har et konservativt syn på ekteskapet, men skeive er velkommen i vår kirke som alle andre. I Salt er det mange ulike mennesker, inkludert skeive, og det er folk som både deler og som ikke deler kirkens samlivsteologi. Det er leit at Lissie ikke vil leie i Forum på grunn av oss, og vi hadde gjerne tatt praten med henne om hun hadde tatt kontakt direkte».

Videre skriver han at Salt er hovedaksjonær i eiendomsselskapet Fjøsangerveien 28 Eiendom AS, som leier ut bygget til det frittstående og kommersielle selskapet Forum Scene AS.

«Det er normalt at private kulturscener leier lokaler eid av eiendomsselskaper, og det blir jo mye jobb dersom artister og arrangører må sjekke meningene til eierne av alle bygningene de spiller i, eierne av flyselskapene de flyr med og hotellene de bor på når de er på turne», skriver Bekkevold i e-posten.

– Det er naturligvis dumt at dette går direkte utover Forum Scene, som gjør en fantastisk innsats for å skape et bredt kulturtilbud på Forum til glede for byens befolkning.

Fra et knust hjerte

Tilbake til musikken. Lissie kommer til USF Verftet med sitt femte album i rekken.

Arbeidet på dette startet i november 2020 etter en skrivepause på et halvt år. På tampen av pandemien var det akkurat slutt med kjæresten, og hun var alene på den 45 dekar store garden sin i Iowa, med de to følgesvennene ensomhet og et knust hjerte.

– Jeg kunne ikke rømme vekk fra følelsene mine. Jeg var fanget i sorg og måtte utvikle en sterke følelse av selvbevissthet og emosjonell intelligens. Ta ansvar for egne følelser, jobbe med å ta bedre vare på meg selv og kommunisere. I låtene skriver jeg om å vokse.

Da hun begynte på platen var hun knust. Nå er alt annerledes, forteller hun.

– Jeg kom gjennom det. Og ja, jeg har fått en ny kjæreste!