Tirsdag ettermiddag ble det holdt markeringer mot strømprisene 21 steder i Norge, deriblant på Torgallmenningen. Rundt 250 mennesker hadde møtt opp for å høre en rekke appellanter.

Deriblant Fellesforbundets leder Jørn Eggum, Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen, og altså Sofie Marhaug. Sistnevnte høstet definitivt mest applaus for sitt innlegg.

Se opptak av hele demonstrasjonen:

– Jeg forventer at en sosialdemokratisk regjering, i et land der det offentlige eier 90 prosent av kraftproduksjonen, tar demokratisk kontroll over vannkraften. Rødt krever reforhandling av konsesjonsavtalene for utenlandskablene. Rødt krever makspris på strøm, det må være slutt på at det er markedskreftene som skal få herje fritt og regulere strømprisene, sa Marhaug med overbevisning til de fremmøtte.

– Mer politisk kontroll

Demonstrasjonene organiseres av en rekke fagforeninger som sammen har startet Industriaksjonen. Målet til demonstrantene er politisk kontroll over kraftbransjen.

Hovedkravene er stans i krafteksporten når det er lite vann i magasinene, at Norge trer ut av EUs energibyrå Acer, og at det blir makspris på strøm for husholdninger og forutsigbare priser for næringslivet.

– Vi må få slutt på uforutsigbarheten for vanlige folk. Vi må ha mer politisk kontroll over strømprisen. Vanlige folk og bedrifter tåler ikke dette i lengden, sier leder av LO i Bergen og Omland, Fauzia Hussain-Wiik.

– Må ta opp lån

Jørn Eggum var fornøyd med dagens demonstrasjon. Etterpå sa han til BA at han opplever at folk nå er redde for arbeidsplassene sine.

– Jeg synes det er veldig bra at folk nå tar til gatene, og sender et kraftig signal til regjeringen om at det må sterkere lut til, med bedre tiltak. Man må få refundert alt over 70 øre, og så må det være en ordning som ikke bare skal være frem til mars, sier Eggum til BA.

Han etterlyser også en kompensasjonsordning for små og mellomstore bedrifter, som sliter med høye strømpriser.

Og fagforeningslederen har selv førstehånds kjennskap til hvordan arbeidere sliter med strømregningene.

– Jeg får jo disse telefonene. Folk griner fordi de ikke har penger til å betale strømmen. Veldig mange av Fellesforbundets medlemmer har vært permitterte i ett og to år på grunn av pandemien. De må bruke kredittkort og ta opp lån for å finansiere dette, forteller Eggum.

De unge håper på endring

Simran Skulberg (15) og Sidas Ivanovas (18) fra Sosialistisk Ungdom var blant den yngre garde som hadde tatt turen til Torgallmenningen i det sure vinterværet tirsdag ettermiddag.

De lar seg engasjere av de høye strømprisene, som de selv både merker på kroppen, og som de ser rammer dem med lav inntekt.

– Jeg håper det blir en endring på dette. Siden det er så mange som kjenner dette på kroppen, så tror jeg det må bli skje noe. Dette kan man ikke ignorere. Dette rammer så mange, og jeg oppfordrer alle politikere til å gjøre en endring, sier Skulberg til BA.