– Jeg hadde ingen i Bergen, men det er det beste valget jeg har gjort.

BA snakker med en svært glad 29-åring. Hun befinner seg i Antalya i Tyrkia, og venter på en helt spesiell seremoni. Martine Solli skal straks til topps på pallen, som fersk europamester i kickboksing.

Det er en stor overraskelse, men også et bevis på at dedikasjon og spesielle livsvalg kan føre frem til noe helt spesielt.

– En annen Martine

For da tromsøværingen tok valget om å dra sørover, lot hun seg helt styre av lidenskapen sin.

– Jeg følte meg raskt hjemme, jeg tror bergensere og nordlendinger er litt like. Mye kommer rett fra leveren. Så det var naturlig for meg å velge Bergen. Men da jeg sto igjen alene med flyttelasset i Bergen og det bøttet ned, tenkte jeg «hva faen driver jeg med?», ler Solli.

Hun dro til rett til Fana Kickboxingklubb og ble tatt inn i varmen hos trener Morten Saksvik.

– Det var en annen Martine som møtte i ringen i dag enn den som møtte Morten den gangen, innrømmer 29-åringen.

– Martine er den snilleste av de snille, utrolig ydmyk og lærevillig. Det ligger i bunn. Så har hun en ærlighet overfor seg selv. Hun har en jævel inni seg, og er utrolig dedikert, beskriver Saksvik henne.

Les mer om Saksvik her:

Konkurrerer mot proffe

Treneren er fra seg av begeistring. Han har hatt et norsk flagg liggende i sekken siden 2013. Da tok Marielle Hansen VM-gull, og det er siste gang noen fra klubben vant et mesterskap.

– Nå hentet jeg endelig flagget frem igjen. Jeg er helt månebedotten, beskriver Saksvik, som tar imot utøverne sine grytidlig til treninger om morgenen nesten hver dag.

– Asiatene og østblokklandene gir utøverne sine statslønn, de trener proft. Et sted må vi knipe inn det forspranget, og da gjelder det å stå opp tidlig så man kan trene før jobb, sier Fana-treneren.

– Miljøet i klubben er som en familie. Ingenting av dette hadde vær mulig uten Morten og alle de som er med. Vi gjør hverandre bedre, og jeg har vokst vanvittig både som person og utøver. Jeg tror jeg har blitt mye mer selvsikker siden jeg kom til Bergen, og det er mye takket være kickboksermiljøet, sier Solli.

Første EM

Solli er en underdog. Hun har ingen mesterskapserfaring fra før.

Hun startet ikke med kickboksing før hun var 20, da et nytt kampsportsenter åpnet i Tromsø. Men idretten hadde alltid et tak i Solli. Sprangridning, dans, ski, fotball, snowboard, turn, ballett, taekwondo – det meste er prøvd.

– Jeg fant ut at jeg hadde litt talent for kickboksing, og kanskje litt aggresjon inni meg. Det ga mersmak, og så ble alt satt til side. Jeg dro ned her uten noe press, uten noen forventninger. Dette ble plutselig veldig stort. Drømmen var å kvalifisere til EM. Dette gikk nesten for fort, jubler Solli overfor BA.

Solli vant over kroatisk motstand i -65kg-finalen. Bergen Kickboxingklubbs Milton Galarreta røk i kvartfinalen, Champions kickboxingklubbs Charlotte Berg Andersen tapte knepent sin semifinale, og tok EM-bronse. Lørdag går Fanas Mariell Straume finale.