Gå til sidens hovedinnhold

For Stine (52) har skrivingen blitt et anker i tilværelsen

Tidsskriftet «Kraftverk» har gitt uerfarne skribenter en plattform i 18 år.

Torsdag lanseres utgave nummer 62 av tidsskriftet «Kraftverk», som gis ut i regi av Kunst, kultur og psykisk helse (KKPH) Bergen kommune.

Tidsskriftet har vært utgitt årlig siden 2002 og kommer nå to ganger årlig med en digital utgave om våren og en trykt på høsten.

Redaktør, Fanny Homin, forteller at det i forkant av hver utgave kommer inn omtrent 100 tekstbidrag til hver utgivelse, og at omtrent 30 tekster blir antatt hver gang. Flere tusen tekstet har blitt vurdert i årenes løp, og 1700 har stått på trykk gjennom atten år.

– Vi får inn dikt, prosa og noveller, og for dem som sender inn til oss blir det som en liten skriveskole der du får tilbakemelding på tekstene, forteller Homin.


Utrolig viktig

«Kraftverk» er et tidsskrift og kulturtilbud der målgruppen er mennesker med psykiske helseplager som liker å skrive. De som sender inn bidrag har ofte deltatt på et skrivekurs, eller andre workshops som tilbys.

Daglig leder for KKPH, Liv-Elin Remme forteller at de er glad at de har klart å holde liv i tilbudet «Kraftverk», som et av deres satsingsområder.

– Vi opplever at dette tilbudet er og har vært utrolig viktig, sier Remme.

De ulike kursene blir avholdt i regi av «Tankerom», med blant annet skrivekurs, tegnekurs og tilbyr deltakeren å jobbe skapende i kreative rom hvor du kan lære det du har lyst å lære, sier Remme.

Kulturprogrammet «Den kulturelle Lykkepillen» er også et kunst- og kulturtilbud for målgruppen. I år har 14 instruktører hatt 60 enkeltoppdrag på syv kommunale aktivitetshus, med skrivekurs, teaterforestillinger og malekurs, forteller Remme.

Ikke for å bli frisk

En av dem er Stine King, som har bidratt med noveller, kortprosa og dikt i alle utgaver av «Kraftverk» siden 2013.

– Det er for folk med psykiske utfordringer, men det er viktig å få frem at vi som skriver ikke skriver for å bli frisk. Jeg er med for å bli en bedre skribent, sier King, som forteller hun er i en pårørendesituasjon med psykisk sykdom. Gjennom KKPH har hun også deltatt på skrivekurs, med utøvere som Bente Bratlund, Henning Bergsvåg og Sindre Ekrheim. King har gjennom kursene og «Kraftverk» fått vekket en interesse som har blitt et anker i tilværelsen, forteller hun.

– Hurra for en gave det er! Å få gitt ut tekster og få tilbakemeldinger fra profesjonelle, gjør at jeg får en mulighet til å bli bedre. Om du føler at du ikke er god til så mye, kan det gi en følelse av at du gjør noe som er bra, mener King. Nå redigerer hun de siste delene av det som har blitt til en roman.

– Om jeg ikke hadde hatt «Kraftverk» der jeg har fått gitt ut tekster underveis som en oppmuntring, hadde jeg famlet for mye alene, drevet med egen-terror og aldri turt å gi det jeg skriver fra meg.


Nye stemmer

Redaksjonen til tidsskriftet består av fem-seks profesjonelle utøvere. Forfatter Gunnar Staalesen har lest, vurdert og gitt tilbakemeldinger på innsendte tekster siden oppstarten.

– Jeg har bare positive erfaringer. Det er interessant og spennende arbeid. Staalesen forteller at tidsskriftet velger å slippe nye stemmer til, og at det er en god plattform for skribenter som ikke er etablert.

Torsdag blir det digital lansering med strømming fra Litteraturhuset. På de vanlige, roser han de som leser opp tekstene sine.

– Det er en fin opplevelse å se hvordan mange som er nervøse og sjenerte for å lese tekstene, noe jeg selv kjenner meg igjen i som ung forfatter, gjennomfører og mestrer.

Kommentarer til denne saken