Avslørte rekordbeløp i forsikringssvindel

I februar ble det hentet opp ti biler fra dypet under Hagelsundbrua. Gjensidige mener det dreier seg om forsikringssvindel.

I februar ble det hentet opp ti biler fra dypet under Hagelsundbrua. Gjensidige mener det dreier seg om forsikringssvindel. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Gjensidige sier de aldri har avdekket større svindelbeløp.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I 2011 avslørte forsikringsselskapet Gjensidige alene forsikringssvindel for 325 millioner kroner, ifølge selskapet selv. Dette er det høyeste selskapet noen gang har registrert, skriver avisen Nordhordland.

Til sammenligning ble det svindlet for 268 millioner kroner i 2010.

BILKIRKEGÅRD

Den siste tiden er det avdekket flere bilkirkegårdar på sjøbunnen på Vestlandet.

Blant annet ble ti biler hentet opp fra dypet ved Hagelsundbrua på Knarvik-sida, der politiet har mistanke om at det har skjedd forsikringssvindel.

Gjensidige har avdekket ulike tilfeller av svindelforsøk, blant annet der bileieren har meldt bilen stjålet, men etterforskingen har vist at vedkommende selv har satt fyr på bilen.

I andre tilfeller er rattet surret fast og vinduene åpnet for at bilen skal synke.

Arrangerte kollisjoner er også blant typiske forsøk på forsikringssvindel.

RISIKERER FENGSELSSTRAFF

– Jeg er svært overrasket over at folk ikke tenker over konsekvensene av forsikringssvindel, at de tar sjansen på å miste erstatning på et krav som ofte er reelt før de prøver å svindle til seg noe ekstra. I tillegg blir de politianmeldt, og risikerer både fengselsstraff og bøter, sier Vidar Erichsen i Gjensidige.

Ifølge Erichsen er den vanligste grunnen til denne type svindel at eieren har en bil som vedkommende ikke får solgt, eller at det er for dyrt å reparere den.

KOMMER TIL OVERFLATEN

For noen blir det da for fristende å kvitte seg med bilen for å unngå et tapsprosjekt.

– Dei fleste tror bilen er borte for godt, men fangstene som er gjort, viser at det meste dukker opp til overflaten igjen, sier Erichsen.

Han forteller at de har økt innsatsen på å avdekke svindel, og at de er blitt flinkere til å oppdage de aktuelle sakene.

– Alarmklokkene ringer når folk har store krav med liten dokumentasjon. Det er gjerne saker som er knyttet til innbrudd, tyveri og erstatninger etter branner, forklarer Erichsen.

BLIR ANMELDT

Standard prosedyre er at selskapet da politianmelder mistanken om svindel.

I tillegg til politietterforskingen som blir gjort, har også Gjensidige egne etterforskere og teknikere som går inn i sakene for å dokumentere om det er gjort forsøk på svindel.

TENT PÅ EGET HUS

– Svindelforsøkene dreier seg om alt fra småpenger til millionbeløp, og de skjer i alle samfunnslag og aldersgrupper. Blant sakene jeg har hatt i år er de som har prøvd seg på svindel i alderen 20 år til 70 år, sier Erichsen.

Han nevner også at de har saker der folk har tent på sitt eget hus for å svindle til seg erstatning.

Gjensidige politianmeldte 150 personer i Norge for forsikringssvindel i 2011. Svindel knyttet til gjenstander sto for 250 millioner kroner, mens svindel med personforsikringer sto for 50 millioner kroner, ifølge selskapet.

SLIK PRØVER DE SEG

Her er noen eksempler på svindelforsøk som Gjensidige har avdekket:

  • Kunde la en frossen hund på jernbanesporet for å få utbetalt en ulykkesforsikring.
  • Verdifulle og antikke møbler ble meldt skadde etter brann. Kunden trodde alt var utbrent, men undersøkelser viste at alle skruene på stedet stammet fra IKEA.
  • Tyveri av innbo der dører og vinduer viser seg å være knust fra innsiden.
  • I flere reelle saker der tap av bagasje og tyveri skjer på reise, prøver enkelte kunder å føre på mer enn det som faktisk er stjålet. For å avdekke slik svindel prøver Gjensidige for eksempel å fylle en koffert tilsvarende den som er meldt savnet med alt som forsvant. I enkelte tilfeller viser det seg at bare halvparten av det kunden oppga fikk plass i selve kofferten.
  • De som kjører biler utfor en kai, eller forsøker å dumpe de i sjøen på andre måter, tror at bilen synker på en, to, tre. I et tilfelle førte sterk strøm bilen over på en liten odde, der bilen sto bom fast. En annen bil satte seg fast på bryggen med to hjul utenfor kaien.
  • Arrangerte kollisjoner, der to personer avtaler seg i mellom å melde inn skade på to biler for å heve forsikringssummen.
  • Kunde meldte bil stjålet som ble funnet igjen utbrent. Tilfeldigvis hadde noen sett eieren i nærheten av der bilen ble funnet.

Artikkeltags