En undersøkelse gjennomført av Norstat for Norges sjømatråd viser at 72 prosent ønsker å grille mer fisk enn de gjør i dag.

Men undersøkelsen viser også at fiskegrillerne ofte havner i trøbbel. Av de 500 som deltok på undersøkelsen opplever halvparten av fisken ofte setter seg fast i grillen eller folien, mens én av fire sliter med at fisken ofte blir tørr under grillingen.

– Vi ser at mange tror det er vanskelig å grille fisk. Derfor har vi samlet tips fra tre gode matbloggere, som hjelper nordmenn å lykkes med sjømat på grillen. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror, sier Sara Møllebakken i Norges sjømatråd, og legger til:

– Fisk byr det på utallige variasjonsmuligheter, og pimp fisken med tilbehøret du liker aller best!

Her er tipsene fra grillekspertene:

MAKRELL PÅ GRILLEN

Tips av Olav Birkeland, Hobbykokken.no

– Makrell er en kjempegod fisk som vi er spesielt glad i her ned på Sørlandet. Det er ikke en kjempestor fisk, så det er ikke så lange tiden den trenger på grillen selv om vi gjør det på lavere varme enn det du kanskje er vant med, sier Olav Birkeland, bloggeren som skriver Hobbykokken.no.

Grill makrellen på indirekte varme. Ha kullet i grillen på den ene siden og ingen kull på den andre siden. Spesielt hvis du griller med lokket på gir dette en god siruklasjon av varmen, og man får en god og jevne varme på det man skal grille.

AVISPAPIR-TRIKSET

– For mange år siden så jeg Jamie Oliver pakke inn fisk i avispapir og legge på grillen, sier Hobbykokken.

Metoden er like enkel som den er velsmakende og du trenger bare å gjøre følgende: Legg fisken i en avis og pakk den godt sammen og bind fast med hyssing. Fyll et kar med vann og ha 2 liter med isbiter oppi for å holde fisken kald og ivareta hygienen.

Legg fisken (i avispapirer) i vannet i noen timer for at det skal bli helt gjennomtrukket. Ha fisken på grillen i ca. 10 minutter på hver side på indirekte varme.

SLIK «PIMPER» DU GRILLET MAKRELL

 • 1 beger lettrømme skallet av 1 sitron
 • Saften av 1/2 sitron
 • 1/4 ts ferskkvernet pepper

Bland sammen alle ingrediensene og smak ev. til med pepper. Dette er en god og enkel dressing som smaker kjempegodt med all fet fisk, og makrell spesielt. Server en hel makrell pr person rett på tallerkenen med rømmedressing og kokte poteter.

HOBBYKOKKENS TIPS FOR Å GRILLE MAKRELL

Ikke bruk tennvæske, men tennbriketter hvis du bruker kullgrill. Tenn opp grillen i god tid i forveien slik at den blir gjennomvarm og flammene har gitt seg.

Smør fisken inn med nøytral olje som f. eks solsikkeolje og ha litt dill, sitron, salt og pepper i buken på den. Hvis du vil være på den trygge siden kan du legge makrellen i aluminiumsfolie når du griller den.

Stek hele fisken på lav varme, ca. 10 minutter på hver side.

– Kos dere med fisk på grillen i sommer!

PLANKESTEKT LAKS

Tips av Lars Erik Lappen, Dugurd.com

– Plankelaks er en fin måte å tilberede laks på grillen. Du har full kontroll på temperaturen, og fisken får en nydelig røkt smak av treet. Det eneste du må passe på er at planken ikke brenner opp, sier Lars Erik Lappen, bloggeren bak Dugurd.com.

– For å tilberede laks på planke er det vanlig å bruke en sedertreplanke. Jeg brukte en type du får kjøpt på Claes Ohlson til 79 kroner for 2 stk, sier Lappen.

Det er flere fordeler med å tilberede fisk på planke. Fisken får kun indirekte varme, den drypper ikke ned i grillen, den er lett å flytte fra grillen til bordet, med termometer har du full kontroll på temperaturen og til slutt kanskje det viktigste, nemlig at røyken fra planken setter en fin smak på fisken.

Du trenger til fire personer:

 • 1 stor laksefilet med skinn
 • 1 stor økologisk sitron
 • Salt
 • Pepper
 • Olivenolje
 • Honning og agurksalat
 • 1 halv honningmelon i biter
 • 1 halv slangeagurk i biter
 • 1/2 beger lettrømme
 • 1-2 ss sitronsaft
 • Salt
 • Pepper

Legg planken til bløt minimum et par timer før du legger den på grillen slik at den ikke brenner opp.

Skjær skiver av sitron som du legger på planken, og plasser deretter fisken med skinnsiden ned på sitronene.

Krydre med salt, pepper, litt sitronsaft og olivenolje. Eventuelt litt dill eller annet krydder om du ønsker.

Forvarm grillen til ca 200 grader, og sett planken inn. La temperaturen gå ned til ca. 180 grader og la fisken stå 20-25 minutter. Ikke åpne lokket for mye da forsvinner den gode røyken ut. Benytter du deg av et steketermometer med ledning kan du følge temperaturen på fisken uten at du trenger å åpne lokket.

Fisken skal være 50 grader i kjernen. Du må nesten prøve deg frem litt med varmen, men det er viktig at planken blir varm nok i løpet av grillingen til at den avgir røyk.

Mens fisken grilles blander du hakket honningmelon og slangeagurk med rømme og smaker til med sitronsaft, salt og pepper.

Serveres med honning og agurksalat.

SØRLANDSK KRYDDERLAKS MED SØTT TILBEHØR

Tips av Anne Cathrine Gulbrandsen, enestaaendemat.no

– Laks er kanskje den vanligste fisken på grillen, men det betyr ikke at den behøver å være kjedelig!

Eksperimenter med krydder og spennende smakskombinasjoner - laks tåler ganske mye «juling», både i mengde krydder og tid på grillen.

Du kan altså tilsette mye smak uten at lasken mister identiteten, og resultatet blir utrolig saftig, sier Anne Cathrine Guldbrandsen, bloggeren bak Enestaaendemat.no.

Slik «pimper» du grillet laks:

– Prøv litt alternativt tilbehør: grillet søtpotet og salat med jordbær og mango. De friske, milde smakene framhever fiskens søtlige karakter, og i kombinasjon med potetsalat med bitre kapers og frisk dill løftes sommerens laksemiddag til nye høyder. Det er rett og slett sabla godt! sier «enestående» Guldbrandsen.

TIPS TIL Å GRILLE FISKEFILETER

– Å grille fisk kan være en risikosport. Mer enn en gang har jeg laget noe som ligner mer på plukkfisk enn de flotte filetene med grillmerker som man ser i kokebøker og matmagasiner. For å få dreisen på dette, har jeg fått grilltips fra min matbloggvenn, Hobbykokken.no, sier Guldbrandsen. Dette er tipsene hun bruker for å lykkes med laksefilet på grillen:

Med eller uten skinn: Velg gjerne fiskefilet med skinn. Skinnet hjelper å holde fileten «samlet».

Indirekte varme: Fisk trives generelt best over indirekte varme. Med andre ord trenger du et område på grillen som ikke har heite grillkull, eller at ikke alle blussene er tent på gassgrillen. Fisken får mer enn nok varme uansett.

Varmt, men ikke for varmt: Forsøk å holde temperaturen på 150 grader.

Smøring: Smør både fisk og grillrist med olivenolje for å forhindre at fisken svir seg fast. Husk at risten skal være ren!

På grillen: Legg fiskefileten på tvers av rillene på grillristen.