Nå er det svindyrt å betale for sent

Nytt gebyr gjør at småregninger mangedobler seg på kort tid dersom du betaler for sent.

Nytt gebyr gjør at småregninger mangedobler seg på kort tid dersom du betaler for sent. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Ny regel gjør det kostbart å glemme småregninger for bedrifter. 200 kroner blir til 1.560 kroner på to måneder.

DEL

På bakgrunn av harmonisering med EU-regler har regjeringen innført nye krav til bedrifter som ikke betaler regninger i tide, skriver NA24.

Fra første juli i år kan den du skylder penger kreve 300 kroner om du ikke betaler innen fristen.

Ifølge regjeringens ordlyd er pengene en standard kompensasjon for inndrivelseskostnader og kommer i tillegg til forsinkelsesrenter og purregebyrer.

– Det kan virke urettferdig at du må betale 300 kroner i kompensasjon for manglende betaling av en regning på 79 kroner, men det er nå lov, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

I tillegg til gebyret på 300 kroner og forsinkelsesrenter risikerer du enda høyere kostnader i form av inkassogebyrer- og salærer dersom du drøyer lenge med å gjøre opp for deg.

200 KRONER BLIR FORT TIL OVER 1560 KRONER

For en regning på 200 kroner med forfall 1. august vil du den 1. oktober kunne måtte betale 3,18 kroner i forsinkelsesrente og 300 kroner i kompensasjon. Men det stopper ikke der.

Med dagens inkassosats på 630 kroner kan 200 kroner vokse med 315 kroner, hvis kreditor krever inn pengene selv (en purring til 63 kroner pluss en purring/inkassovarsel til 63 kroner og en betalingsoppfordring til 189 kroner)

– Er inkassovarsel og betalingsoppfordring sendt kan en advokat eller et inkassobyrå kreve inkassosalærer for å kreve inn pengene av deg. For en sum på 200 kroner vil du først måtte betale et inkassosalær på 315 kroner. Hvis du ikke har betalt innen 28 dager etter forfall m¨du ut med ytterligere 630 kroner i det som kalles tyngre salær. Til sammen blir det på 1260 kroner, som kommer i tillegg til 300 kroner i kompensasjonsgebyr og 3,18 kroner i forsinkelsesrenter, sier Halsos.

En regning på 200 kroner kan altså vokse til 1563,18 kroner i løpet av to måneder.

Både kompensasjonen og forsinkelsesrentene er frivillig å kreve inn.

– Vårt råd er å kjøpe tjenester av noen som ikke gjør det. Sjekk betalingsvilkårene til de du handler av, sier Skaug Halsos.

BRUK AUTOGIRO

Når du kommer tilbake fra ferie, kan det fort vise seg at du har glemt å betale en regning, eller at du har brukt mer penger enn du burde.

– Vårt beste råd er opplagt. Betal innen fristen, ellers kan det bli dyrt, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Tips til deg som fort glemmer hverdagen er å opprette autogiroavtaler med banken. Da går betalingen av seg selv, men pass på at du har dekning på kontoen.

STRENGE REGLER FOR INKASSO

– Det er heldigvis strenge regler for innkreving av inkasso. Følger ikke den som krever pengene reglene mister man rett på inkassogebyrene, sier Halsos.

Først skal du få et inkassovarsel, som du må betale for. Det kan man først sende fjorten dager etter at du skulle ha betalt regningen. Så har du fjorten nye dager på å skaffe pengene før du må betale inkassogebyr første gang. Gebyret er bestemt av loven og er knyttet til hvor mye du skylder. Har du fortsatt ikke betalt innen nye fjorten dager, kan den du skylder penger kreve et forhøyet gebyr av deg.

– Inkasso er ikke bare et veldig dyrt lån, men du kan også bli registrert som dårlig betaler og få problemer i fremtiden når du skal søke om lån eller kjøpe tjenester. Betal i tide hvis du kan, avslutter kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

REGLENE FOR PURREGEBYR:

Et purregebyr kan ved første og andre varsling være på maksimalt 1/10 av inkassosatsen. Inkassosatsen fastsettes hvert år i Forskrift til inkassoloven. Maksimal sats for gebyr på purrebrev var 1. januar 2013 63 kroner. I 2012, 2011 og 2010 var satsen for purregebyr henholdsvis 62, 61 og 60 kroner.

Noen offentlige etater (NRK, Lånekassen og NAV) kan kreve en høyere sats. Disse satsene er da bestemt i egne forskrifter. De kalles da gjerne tilleggsavgift. Næringsdrivende er ikke pålagt å kreve purregebyr.

Mer om reglene for inndriving, kompensasjonsgebyr og inkassoregler finner du på Forbrukerrådets nettside.

Artikkeltags