Silje syr sine egne klær

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er helt sykt billig!

DEL

– Dette skjørtet kostet meg sikkert 30 kroner. Og det er kjempeenkelt å sy. Jeg kjøper nesten ikke klær lengre, forteller en entusiastisk Silje Tonning.

20-åringen har på rekordtid blitt en habil syerske, og viser frem topper, kjoler, jakker og tilbehør hun har tryllet frem med symaskinen. Det meste hun går med til daglig har hun skapt selv.

– Det gøyeste er når folk stopper meg på gaten og spør hvor jeg har kjøpt klærne mine, og jeg kan fortelle at jeg har sydd dem selv, sier Tonning.

EGEN BLOGG

Hjemme i leiligheten har morens symaskin tatt plass på kjøkkenbordet, mens designeren selv prøver å få ferdig en jakke. Rutemønster skal sys og ermer festes, og den unge designeren viser og forteller. Hun har ingen kurs eller utdannelse innen sying, og det var mer en tilfeldighet at hun ble bitt av basillen.

– En venninne av meg hadde gått fashionlinjen på en folkehøgskole, og en kveld lærte hun meg noen triks. Etter det har jeg lært det meste selv, forteller Tonning, som også har sin egen blogg. Der forteller hun om plaggene hun syr og prøver å hjelpe andre. Noen av plaggene er også blitt så populære at hun syr dem på bestilling. Spesielt en jakke som ble omtalt i bloggen Cath in the City.

– Da skøyt lesertallene mine i været! Det var veldig morsomt, jeg sydde vel 13 av den jakken og har ingen igjen til meg selv, ler hun.

IKKE TYPISK

20-åringen er som mange andre opptatt av mote og design, men som studenter flest, er budsjettet begrenset. I stedet for å kjøpe moteklær i dyre dommer, lar hun seg inspirere til å lage sine egne versjoner. Blogger og folk på gaten er den største inspirasjonskilden.

– Det er helt sykt billig å sy sine egne klær. Jeg kjøper stoff på Stoff og Stil, verdens beste butikk, sier Tonning entusiastisk.

Noe plukker hun også opp på Panduro, mens andre plagg er redesign av gamle klær.

– Jeg tror boken til Jenny Skavlan, «Sy om», har gjort en del for trenden, sier Tonning.

Selv om moteinteressen er stor, er Tonning ikke en typisk «rosablogger». 20-åringen studerer byggingeniør og har en fortid i militæret! Om noen år er hun kanskje å se på byggeplasser med hjelm og inspeksjonsbok.

– Ja, det er planen. Begge foreldrene mine jobber innen den bransjen, så jeg visste litt om det fra før, sier Tonning om den mannstunge utdanningen.

Etter gymnaset valgte Tonning et år i militæret, det hun tok lastebillappen.

– Jeg valgte militæret fordi jeg ville vise at jeg kunne være like sterk som guttene. Jeg fikk i hvert fall testet ut psyken min, flirer Tonning, som innrømmer at byggingeniørstudier, bakgrunn fra militæret og klessøm kanskje er en litt uvanlig kombinasjon.

KREATIV

Den travle Hordvik-jenten har to jobber i tillegg til studier. Attpåtil anslår hun at hun bruker opptil 20 timer i uken på sying. Kveldene kan bli lange når hun sitter foran symaskinen.

– Familien min er blitt vant til å sovne til symaskindur, flirer Tonning.

Hun tegner ofte klærne selv, eller tar utgangspunkt i mønstre som hun får på Stoff og Stil. På det halve året hun har holdt på, har hun også lært seg en del triks.

– Dette er den første jakken jeg sydde, og når jeg ser på den nå, ser jeg jo at det er masse feil. Men jeg er ikke så opptatt av at alt skal være perfekt, sier Tonning og viser frem en jakke i kamuflasjemønster.

Stilen beskriver hun som en blanding av materialer. Særlig skinn er et stoff hun liker å jobbe med. Stadig nye kreasjoner vises frem på bloggen, særlig er det jakker og kjoler hun har lagt sin elsk på for øyeblikket.

– Jeg visste egentlig ikke at jeg var så kreativ. Skapergleden er det beste, og mestringsfølelsen man får av å lage noe selv, sier hun.

ENKELT

Å sy sine egne klær er noe de fleste kan klare, mener Tonning.

– De fleste har jo en mamma med en symaskin på loftet. Min symaskin er ikke en fancy type, den er faktisk ikke spesielt god, sier hun.

Likevel produserer den plagg etter plagg.

– Folk skulle visst hvor enkelt det er. Ta for eksempel putetrekk, jeg forstår ikke hvorfor folk ikke syr det selv, det er så enkelt!

– Hva er ditt råd til andre som har lyst til å prøve seg?

– Sy med stretch, da slipper du glidelås. Og alt trenger ikke å være perfekt, da går det fort å få ting ferdig og du får motivasjon til å fortsette, sier hun.

20-åringen håper å sy mer i fremtiden, men en karriere innen design og mote er ikke planen.

– Nei, det er så mange om benet og veldig vanskelig å slå gjennom. Jeg vil få meg en ordentlig utdannelse først, selv om det selvfølgelig hadde vært en drøm å jobbe med mote, sier hun.

Frem til det blir hver ledige stund fylt med kreativitet og nye plagg. Klesskapet blir stadig fullere og plaggene mer avanserte. Den unge designeren plukker stadig opp nye triks.

– Tenk, om et halvt år er jeg sikkert dobbelt så god som nå!

Slik syr du en stilig mobilveske:

1. Klipp en lengde som er to og en halv lengde lengre enn mobilen din.

2. Klipp en cm utenfor mobilen på begge sider.

3. Vreng stoffet og legg det dobbelt slik at det blir plass til mobilen.

4. Sett i nåler og sy.

5. Brett ned på enden av «lokket».

6. Sy fast magnet eller knapp og sy inn kantene.

7. Sy inn del to av magneten eller knapphull.

8. Voilà! Ny mobilveske.

Se oppskriften med trinn-for-trinn bilder på www.siljetonning.blogg.

Artikkeltags