Skal du handle julegaver på nett?

 Nesten halvparten av de spurte i en undersøkelse fra MMI oppgir at de vurderer å handle julegaver på nettet. Det er imdilertid lurt å sjekke et par ting før du slår deg løs med bankkortet.

Nesten halvparten av de spurte i en undersøkelse fra MMI oppgir at de vurderer å handle julegaver på nettet. Det er imdilertid lurt å sjekke et par ting før du slår deg løs med bankkortet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Dette må du vite.

DEL

Ifølge en undersøkelse utført av Ispos MMI på oppdrag fra DNB har to av ti nordmenn bestemt seg for å handle julegavene på nett i år. Nesten fem av ti vurderer det samme.

I fjor opplevde kjøpesentrene nedgang i julehandelen for første gang på mange år, og netthandelen antas å være grunnen til dette.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forstår godt at flere enn før velger å kjøpe gavene på nettet.

– Istedenfor å stresse rundt i byen eller på et kjøpesenter kan du tenne stearinlys, sette på julemusikk og kose deg med julehandelen hjemme foran PC-en. I tillegg er utvalget i nettbutikkene ofte bedre enn i vanlige butikker, og det er lettere å sammenligne priser slik at du kan gjøre gode kjøp, sier hun.

Du kan også spare penger på porto hvis gaven uansett må sendes med posten. Da slår du to fluer i en smekk.

HUSK TOLLGRENSEN

Handler du julegaver fra utenlandske nettsider, må du huske at du må betale moms for de fleste varer som har en verdi på mer enn 200 kroner. Momsen er i de fleste tilfeller på 25 prosent.

Bøker til privat bruk er fritatt for dette.

De fleste varer er tollfrie, deriblant CD-er og DVD-filmer. Men kjøper du klær, sengetøy og andre typer tekstiler tilkommer også toll når varen skal innføres til Norge.

Tollvesenet oppgir at det i tillegg er særavgift på enkelte produkter som kjøpes på nett, for eksempel sjokolade, snop og mineralvann.

Får du en presang tilsendt fra utlandet, er denne avgiftsfri dersom verdien er under 1000 kroner. Det gjelder ikke for alkohol eller tobakk.

ANGRERETT

Det finnes imidlertid andre ting du bør være obs på ved netthandel fra norske nettbutikker.

Ifølge Forbrukerrådet, som har undersøkt om nettbutikkene oppfyller kundenes lovbestemte rettigheter, er det mange som har mye å gå på.

– Vår undersøkelse viser at nettbutikkene ennå ikke gir forbrukerne det de har krav på. Handler du på nettet, skal du nemlig få lov til å angre deg - det er lovens klare tale. Og butikken skal legge til rette for det, sier Pia Kleppe Marken, regiondirektøren i Forbrukerrådet i Hordaland, Sogn og Fjordane.

– De skal sende deg et utfylt skjema, som du kan returnere sammen med genseren du ikke likte, eller manualene du allikevel ikke har lyst til å trene med.

I undersøkelser Forbrukerrådet har gjennomført svarte 17 prosent av de som hadde handlet på nett at de ikke hadde fått et slikt skjema.

Det er et klart brudd på selgerens forpliktelse, ifølge angrerettloven.

Forbrukerrådet ber nettbutikkene skjerpe seg

- Vår erfaring er at feilene skyldes uvitenhet, snarere enn unnaluring. Men du har et profesjonelt ansvar når du driver forretning, og må sette deg inn i forbrukerrettigheter like mye som regnskap og momsforpliktelser, poengterer Kleppe Marken.

– BRUK KREDITTKORT

Sandmæl hos DNB anbefaler å bruke kredittkort når du handler på nettbutikker.

– Bruker du kredittkort, er du bedre sikret. Som regel får du varene levert før kortregningen forfaller, og det vil derfor være mulig å stoppe betalingen hvis varene har feil eller mangler, sier hun.

Forbrukerøkonomen vil også råde alle netthandlere til å vise sunn skepsis hvis nettstedet ikke virker helt seriøst.

– Legg aldri legg igjen kortdetaljer hvis du ikke føler deg helt trygg. Et tilbud som er for godt til å være sant er som regel nettopp det, sier Sandmæl.

Artikkeltags