Slik blir du kvitt Facebook-viruset som herjer

Teknisk sjef på Kulturhuset i Tromsø John Bekkelund (bildet) forteller at han ikke var klar over de var infisert av det nye Facebook-viruset (innfelt). Heldigvis er det ikke så vanskelig å bli kvitt viruset.

Teknisk sjef på Kulturhuset i Tromsø John Bekkelund (bildet) forteller at han ikke var klar over de var infisert av det nye Facebook-viruset (innfelt). Heldigvis er det ikke så vanskelig å bli kvitt viruset. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Er du en av de mange som har mottatt denne kryptiske meldingen fra noen du kjenner?

DEL

For tiden så herjer det nok en runde med et Facebook-virus, skriver avisen Nordlys. Viruset sprer seg ved at du mottar en melding fra en av dine venner på Facebook. I denne er det som tilsynelatende er en bildefil, etterfulgt av «lol» eller «hahaha».

Nå advarer Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) mot viruset, melder TV 2.

– Denne filen må ikke åpnes, advarer Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS, overfor kanalen.

BRUKER KAPASITETEN PÅ DIN PC

For skulle du være så uheldig at du åpner filen, er faren stor for at din PC blir infisert av et virus som tar over CPU-kapasiteten til din datamaskin.

– Viruset fungerer slik at bakmennene får tilgang til og bruker kapasiteten på din PC. Kraften fra datamaskinen genererer igjen BitCoins, som kan veksles til vanlige penger, forklarer Sandland.

Signal på at du har blitt infisert kan for eksempel være at du har et unormalt høyt CPU-forbruk, noe som også kan kjennes igjen ved at datamaskinens vifter øker sin aktivitet.

Men holder du deg unna å åpne filen, vil du altså ikke bli infisert.

VAR IKKE KLAR OVER AT DE VAR INFISERT

En av de som derimot har blitt infisert, er Facebook-kontoen til Kulturhuset i Tromsø. Denne har sendt ut en rekke meldinger til venner av kontoene i dag. Deriblant til undertegnede.

Noe teknisk sjef for Kulturhuset, John Bekkelund, ikke var klar over da Nordlys tok kontakt.

– Det var vi ikke klar over, det har gått oss hus forbi, sier Bekkelund, og lover rask reaksjon for å rette opp i situasjonen.

– Vi skal snarest få kastet oss rundt og få ordnet opp i dette.

Han har ikke noen forklaring på hvorfor Kulturhuset har blitt rammet av viruset, men gir uttrykk for at det nok er et resultatet av betydningen sosiale medier har fått.

– Det er selvsagt synd at slikt skjer, men det er ikke så mye man kan gjøre med dette. Det er vel slik verden har blitt.

SLIK FJERNER DU VIRUSET

Men Bekkelund kan i det minste puste litt roligere. For Sandland opplyser at det ikke er så vanskelig å bli kvitt viruset.

Har du allerede et virusprogram installert, vil de fleste virusprogrammer i utgangspunktet hindre deg fra å åpne viruset. Gjør virusprogrammet ditt ikke dette, bør du laste ned den siste oppdateringen fra programmet, og deretter kjøre et vanlig søk etter infiserte filer.

De aller fleste programmer skal da være i stand til å kunne fjerne viruset.

Og har du ikke et virusprogram installert, burde du nok vurdere å skaffe deg et slik snarest.

Artikkeltags