Slik gjør du livet surt for mobilranerne

Apple-enheter er mest ettertraktet blant tyvene. Ved å aktivere «Finn iPhone» kan du både spore, låse, slette og ubrukeliggjøre en enhet totalt.

Apple-enheter er mest ettertraktet blant tyvene. Ved å aktivere «Finn iPhone» kan du både spore, låse, slette og ubrukeliggjøre en enhet totalt. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Enkle triks kan gjøre personran mindre attraktivt.

DEL

Oslo har den siste tiden vært utsatt for en bølge av personran på åpen gate, der personer er fraranet primært sin mobiltelefon og kontanter.

Spesielt Apple-telefoner ser ut til å være ettertraktet hos tyvene - av politiet omtalt som «epleslang». Årsaken er trolig at produktene er svært ettertraktet og derfor lett omsettelige.

Men med noen relativt enkle grep kan du gjøre det betydelig mindre attraktivt å stjele disse produktene. Det finnes en rekke mekanismer og funksjoner som gjør livet vanskeligere for mobiltyver.

SLETT ALT PÅ TELEFONEN

Den kanskje mest kjente, men likevel minst effektive, funksjonen er såkalt fjernsletting av enheter.

Det har i mange år blitt tilbudt spesielle sikkerhetstjenester for de fleste mobiltelefoner som lar deg slette alt innhold på en stjålet mobiltelefon slik at tyvene ikke skal få tilgang til dine personlige bilder, e-postkontoer og lignende.

Funksjonalitet for dette er blant annet en integrert del av svært mange bedrifters Exchange-løsninger (e-post, kontakter og kalender) som svært mange bruker på sine mobiltelefoner, og gjennom forskjellige nedlastbare programmer som Cerberus.

Dette er også tilgjengelig som integrert funksjonalitet i både nyere Android-telefoner gjennom «Android Device Manager», Windows-mobiler med «Finn mobilen» og er i Apple-verdenen kjent gjennom som «Find my Iphone»-funksjonaliteten som lar deg spore opp og slette innholdet på en mobiltelefon.

Hovedproblemet med denne typen funksjonalitet er derimot at det ikke skaper store problemer for tyvene. Med mindre tyvene er spesielt ute etter innhold du har lagret, vil de i de fleste tilfeller uansett slette alt innholdet på telefonen og sette den opp på nytt. Derfor er dette mest en sikkerhetsfunksjon for private opplysninger, fremfor noe som fratar tyvene noe interessant.

BETYDELIG FORBEDRET PÅ IPHONE

Men i forbindelse med at Apple lanserte IOS7 til sine enheter, oppgraderte de samtidig sin «Find my Iphone»-funksjonalitet. Den store forskjellen er at etter at en mobiltelefon er fjernslettet, så krever telefonen at du skriver inn korrekt Apple-ID og passord for å komme forbi telefonens «Aktiveringslås».

Har ikke tyven dette, er det umulig å reaktivere telefonen, og dermed er telefonen omvandlet til en verdiløs murstein som i beste fall kan brukes som reservedeler.

Funksjonen er implementert nettopp for å gjøre Apple-produkter mindre attraktivt hos tyver.

– IOS 7 inneholder en ny funksjon kalt Aktiveringslås, som gjør det vanskeligere å bruke eller selge Iphone, Ipad eller Ipod touch dersom den skulle komme på avveie. Og den begynner å virke i samme øyeblikk som Finn Iphone i IOS 7 slås på. Du må oppgi Apple-ID og passord for å deaktivere Finn Iphone eller slette innholdet på enheten. Og din Apple-ID og passord må også oppgis for å reaktivere den, melder Apple.

Funksjonaliteten er så attraktiv at politiet i New York har hatt en aktiv kampanje for å få byens innbyggere til å oppgradere til IOS7 og aktivere funksjonen, og politiet i Norge har også oppfordret folk til å aktivere funksjonen.

Dette er såre enkelt: Gå inn på Innstillinger -> iCloud -> Aktiver funksjonen «Finn Iphone».

Når dette er gjort, kan du logge på en hvilken som helst PC eller IOS-enhet med din Apple-konto og spore mobiltelefonen din, låse den eller fjernslette den.

DU KAN GJØRE ALLE MOBILER UBRUKELIGE

Om tyven har klart å slette mobiltelefonen din før du får låst den, eller du rett og slett ikke har aktivert funksjonen din, er det også en tredje måte å gjøre livet surt for tyvene.

Når du melder en mobiltelefon stjålet, kan du fylle ut et eget skjema som sørger for at telefonen din blir svartelistet hos mobiloperatørene. Alle mobiltelefoner har et såkalt IMEI-nummer som er unikt for hver enkelt mobiltelefon, og det er opprettet et eget register over svartelistede IMEI-numre (Central Equipment Identify Register) som operatører over hele verden kan blokkere, gjennom bransjeorganisasjonen GSMA.

I praksis betyr det at om du svartelister IMEI-nummeret på din mobiltelefon, vil ikke telefonen kunne koble seg på mobilnettet - uansett hva slags SIM-kort som benyttes.

I Norge er samtlige mobiloperatører koblet opp mot denne listen, men dessverre er det ikke slik at alle verdens rundt 800 mobiloperatører er det. Bransjeorganisasjonen GSMA, som for tiden ledes av Telenor-sjef Fredrik Baksaas, melder at de «kraftig» oppfordrer alle operatører å innføre systemet for å gjøre noe med tyveriproblemet.

Sommeren 2012 var det kun 78 operatører i 19 land som benyttet listen, til tross for at listen ble opprettet i 1996, mens 114 operatører i skrivende stund er koblet til.

Dermed er telefonen like mye verdt hos operatører som ikke er tilkoblet, noe som gjør det attraktivt å frakte de stjålne mobilene ut av landet.

– Det er dessverre mange hull i systemet rundt CEIR – og kun 114 mobiloperatører bruker systemet. Det har vært diskusjoner om nytten av CEIR i noen år, men det virker i noen grad, derfor er det bra å opprettholde det. Det skal også være operatører som jobber med å knytte seg til CEIR, forteller Telenors informasjonssjef Anders Krokan til Side3.

Artikkeltags