Slik sparer hun flere tusen på konfirmasjonen

-Det koster å ha konfirmanter i hus, men med litt planlegging er det tusenvis av kroner å spare. Det vet Nina Stabell Øvreås alt om.

-Det koster å ha konfirmanter i hus, men med litt planlegging er det tusenvis av kroner å spare. Det vet Nina Stabell Øvreås alt om. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det å arrangere konfirmasjon koster skjorten, men som Nina Stabell Øvreås har erfart, er mye penger spart med litt planlegging og egeninnsats.

DEL

– Start planleggingen så tidlig som mulig, sier Nina Stabell Øvreås fra Stranda i Lindås kommune.

I mai arrangerer hun sin fjerde og siste konfirmasjon, og denne gang er det for sønnen sin Karl Olav. Totalt regner hun med at kostnadene for selve festen kommer på om lag 4000–5000 kroner. Det er svært lite sammenlignet med andre, skriver avisen Nordhordland.

SPØR KOFIRMANTEN

– Først og fremst bør en spørre konfirmantene hvordan de selv ønsker å feire konfirmasjonen, og så planlegger en resten derfra, sier Øvreås.

Sønnen hennes vil ha koldtbord, og han har invitert 30 personer til festen. Øvreås gikk tidlig i gang med å planlegge maten. Hun lager alt selv, med hjelp fra de andre i husstanden. Maten har hun handlet inn når den har vært på tilbud i butikkene.

– Vi bestiller en kransekake fra bakeriet. Jeg lager tre kaker selv, og eldstedatteren min skal bake en, sier hun.

Bordkort og invitasjoner blir også sørget for av eldstedatteren i familien. Det er igjen mye penger spart.

SPARER PENGER PÅ LOKALER

– Et par hundre kroner her og et par hundre kroner der, blir faktisk veldig mye penger til slutt, sier Øvreås.

– Vi har plass til det, og skal ha festen hjemme hos oss selv, sier Øvreås.

I konfirmasjonen til de to første barna måtte hun leie lokale, og synes det er kjekt å slippe det denne gang.

Det betyr også flere penger spart for familien.

JENTER KOSTER MYE MER

En undersøkelse fra 2012 gjort av DNB viser at jentekonfirmanter koster mye mer enn guttene. Årsaken er at jentene vil ha bunad, mens guttene er fornøyde med en vanlig dress.

– Undersøkelsen viser at en konfirmasjon i snitt koster om lag 30 000 kroner. Av denne summen utgjør gaven til konfirmanten store deler av summen, og i snitt 9520 kroner, sier Sissel Bringeland, banksjef i DNB i Knarvik senter.

I tillegg kommer utgifter til klær, og det er her de største forskjellene dukker opp. I snitt bruker foreldre 14 200 kroner på klær til jentene, mens de bare bruker 2660 på guttene.

– Årsaken er at jentene vil ha bunad, mens guttene vil ha dress, sier Bringeland.

9500 I SNITT FOR MAT OG DRIKKE

Undersøkelsen viser også at den nest største utgiftsposten er mat og drikke, som i snitt ligger på 9500.

– Her er det også en del forskjeller, og det kommer litt an på tallet på gjester og om en lager maten selv. Ifølge undersøkelsen er det i snitt 32 gjester per konfirmasjon, sier Bringeland.

De som velger å ha konfirmasjonsfesten hjemme sparer en del, for undersøkelsen viser at de som leier lokale bruker cirka 2000 kroner i snitt. Her er det ogs store forskjeller på pris.

I konfirmasjonsgaven til sønnen har Nina Øverås vært ekstra kreativ. Han ønsket seg en dress av det norske klesmerket «Moods of Norway» fra Stryn. Det er nok ikke den billigste dressen på markedet, men Øvreås ante råd.

– Jeg tok meg rett og slett en dagstur til Stryn. Der har de en «outlet» med sterkt nedsatte priser, og jeg har spart flere tusen kroner bare på dressen, forteller hun.

I konfirmasjonsgave til datteren sin for to år siden sydde hun en bergensbunad. Nå er det riktig nok ikke alle som kan sy, men alle kan prøve å tenke kreative løsninger.

HVOR MYE SKAL EN GI?

Et spørsmål mange stiller seg er hva, eller hvor mye en bør gi konfirmanten i gave.

– Dersom det er familie bør en gjerne gi mellom 500 og 1000 kroner. Det har jeg hørt er vanlig, sier Øvreås.

Jenter får ofte smykker og den slags, men med tanke på ungdommens økonomiske behov i nær framtid, som eksempelvis boligsparing eller billappen, kan det være greit å gi penger.

– Det eneste som er viktig er å ha et klart mål for pengene, og hva de skal brukes til. Sett de inn på sperret konto eller liknende, sier Øvreås.

Sønnen hennes sparer til lett motorsykkel, og alle pengegaver skal rett på konto.

Artikkeltags