Underdogen til topps

 ? Tenk at Hansa vant! BAs trofaste juleølpanel bestående av Olaf Halland, Eli Kari Gjengedal og Hanne Frosta er lokalpatriotisk begeistret for vinneren av årets butikkøl.

? Tenk at Hansa vant! BAs trofaste juleølpanel bestående av Olaf Halland, Eli Kari Gjengedal og Hanne Frosta er lokalpatriotisk begeistret for vinneren av årets butikkøl. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Yes! BAs juleølpanel lar jubelen stå i taket når de hører hvem de har utropt til årets beste butikkøl.

DEL

Etter årevis med tilnærmelsesvis helslakt av juleøl fra Hansa, strekker BAs juleølpanel armene patriotisk i været. Vi har nemlig nettopp avslørt resultatet av årets blindtest. Og Hansas julebrygg ekstra lagret på boks er den suverene vinneren. Med seks på terningen!

– Det har vært så skrekkelig at Hansa aldri har nådd opp, at jeg rett og slett har vært redd for å kjøre forbi Hansabygget, sier Eli Kari Gjengedal med et stort smil og latter i stemmen.

Selv har hun vært med i BAs juleølpanel de siste åtte årene.

– Siden vi har blindtestet kan i hvert fall ikke folk si at vi lar oss kjøpe, sier Olaf Halland, baransvarlig på Scandic Hotel Bergen City.

Halland var med i BAs juleølpanel for første gang i fjor.

LES OGSÅ: Et smakelig måltid

LES HELE TESTEN HER: Den store juleøltesten

TIDEN GÅR

Men først, la oss spole noen timer tilbake til testens begynnelse:

– Tenk at det har gått et helt år siden forrige test, filosoferer Olaf Halland.

Han tar forventningsfullt plass i baren sammen med årets nykommer i panelet, Hanne Frosta, eier av restauranten Hanne på Høyden. Snart kommer også en travel Eli Kari Gjengedal fykende inn døren.

Det er Tom Are Trippestad, BAs glade ekspert på all slags alkoholisk fluidum, som er seremonimester og sender de tre paneldeltakerne ut for å trekke frisk luft mens han skjenker opp de første glassene.

Testen begynner med butikkøl, før det blir et lite hvileskjær med de alkoholfrie, før panelet går gjennom Vinmonopolets utvalg til slutt. Og for å si det sånn, butikkølet sliter med å nå opp i BAs test.

– Denne var slapp, konstaterer Frosta, mens Gjengedal rynker på nesen:

– Den var rett og slett grøssom, sier hun og skutter seg.

– Nei, dette var en kinaputt som aldri smalt, sier Halland.

Og sånn fortsetter det faktisk slag i slag gjennom flere av de elleve ulike butikkølene som er med i testen. Tilbakemeldingene handler om at ølet bare smaker vanlig pils og ikke har smak av alle krydderne en forventer i en skikkelig juleøl. Andre kommentarer handler om skuffende skum, ingen ettersmak og duft av vaskebøtten.

– Denne smaker snus, stønner Gjengedal og utbroderer gjerne:

– Det smaker sånn «onkels skråtobakk som er på vei ut av kjeften mens han klemmer deg».

Halland følger opp:

– Ja, så langt har det bare vært myke pakker under treet.

Hanne Frosta er opptatt av hvilke bruksområder juleølet skal ha, noe som kanskje ikke er godt til å drikke bare for seg selv, kan passe kjempegodt til mat.

– Men dette var rett og slett et typisk terrasseøl, og man skal ikke sitte så mye på terrassen i desember, smiler hun.

Heldigvis, noen lyspunkt finnes:

– Denne fortjener første vers av Glade jul, sukker Halland med nesen godt nede i glasset.

For første gang på lenge kommer godlydene fra panelet. Det smattes av velbehag og glede.

– Hvis EU kan få fredsprisen vil jeg gjerne nominere dette ølet til neste års utdeling, proklamerer Halland med stor overbevisning.

AROMA

Når årets juleøl fra Vinmonopolet kommer i glassene kommer også superlativene.

«Flott skum», «innbydende», «god aroma» og «henger godt i glasset», kommenterer panelet mens de snuser og smatter seg gjennom de 17 utvalgte juleølene i årets test.

– Denne hadde et hint av reinsdyr, mener Eli Kari Gjengedal og Hanne Frosta er enig:

– Den var god, den kunne jeg ha drukket mye av.

Når panelet, uvitende til merket selvsagt, får CB juleøl i glasset, deler de seg. Gjengedal synes den var en smakseksplosjon, men litt «over the top», mens Frosta er begeistret. Halland derimot er ikke overbevist:

– Jeg hadde aldri datet damer med større biceps enn meg, så denne våger jeg meg ikke på.

Når panelet får smake Nøgne Ø`s Underlige Jul lukker de øynene og bare nyter og utroper den snart til solid vinner av ølet fra Vinmonopolet. Halland er tydelig:

– Det er bare å smøre seg inn med ribbefett og droppe familie og julebakst med denne i hus.

LES HELE TESTEN HER: Den store juleøltesten

Artikkeltags