– Smågodtet har aldri vært billigere

Butikksjef på Rema 1000 Kalmarhuset Christer Andersenselger smågodt til 2,90 per hekto. Flere matvarekjeder har kastet seg inn i priskrigen.

Butikksjef på Rema 1000 Kalmarhuset Christer Andersenselger smågodt til 2,90 per hekto. Flere matvarekjeder har kastet seg inn i priskrigen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Nå brygger det opp til ny priskrig.

DEL

Påsken nærmer seg med stormskritt. Selvsagt er dagligvarebutikkene ute etter å sikre seg at flest mulig legger innkjøpene til akkurat deres butikk.

Det betyr priskrig – igjen.

Til jul gikk mange nærmest amok og kjøpte store mengder risgrøt, kanel, bakepulver, marsipan og andre julerelaterte varer til latterlig lave priser.

Påske er synonymt med påskeegg – med masse godteri i. Og godteriet får man nå nærmest kastet etter seg:

– Må være ny rekord

Regiondirektør i Rema 1000 region Bergen Christian Eskedal er ikke helt sikker på hva smågodtet koster når BA ringer onsdag formiddag.

– Jeg må sjekke, sier han, og ringer tilbake kort tid etter.

– Smågodtet gikk ned til 2,90 kroner hektoet nå i dag. Det er resultatet av den sterke priskonkurransen inn mot påsken. Det laveste jeg kan huske at vi har solgt for tidligere er 4,90 kr hektoet, sier han.

For to år siden dumpet Coop prisene på smågodt ned til 4,90.

Butikksjefen på Rema 1000 Kalmarhuset, Christer Andersen, var først sikker på at de ikke skulle selge smågodt til 2,90 kroner

– Vi har ikke smågodt til 2,90. Det er på Østlandet …. eller vent litt. Jo, nå gikk det ned til 2,90, sier han med litt overrasket tonefall mens BA er på telefonen med ham.

Her er prisene på smågodt:

Rema 1000: 2,90 kroner

Kiwi: 2,90 kroner

Coop Ekstra: 2,90 kroner

Coop Obs Hypermarked: 2,90 kroner

Bunnpris: 3,90 kroner

Meny: 7,90 kroner

Spar: 5,90 (Fra mandag 14. mars)

– Vet ikke hvem som startet

Også hos Kiwi har de dumpet prisen på smågodt til 2,90 hektoet, eller 29 kroner kiloet, bekrefter regionsjef Vest Jan Olav Mjøs.

– Hvem startet priskrigen på smågodt denne gangen?

– Det vet jeg ikke. Men jeg har aldri sett smågodtet så billig før, konstaterer han.

– Blir denne priskrigen like ellevill som den før jul i fjor?

– Det er vanskelig å si hvor ellevilt det blir, men det som er sikkert er at konkurransen virkelig er til stede. Vi følger med på konkurrentene for å være konkurransedyktige, sier Mjøs.

Coop: – Vi startet

Coop hevder at det var de som startet priskrigen på smågodtet.

– I forbindelse med at vi bytter leverandør av smågodt til Nidar, har vi den siste uken hatt en nedprising, og dette har nå utløst en nasjonal priskrig. Per nå er vår nasjonale pris 2,90 i Extra og Coop Obs, og jeg kan love at vi fortsatt skal bidra til å gjøre det billigst for våre under å fylle årets påskeegg, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

De lover videre konkurransekrig på andre påskevarer også. Han tror ikke prisdumpingen vil føre til at kundene hamstrer.

– Jeg tror ikke folk spiser noe mindre godt om prisene hadde vært høyere. Påsken er gjerne forbundet med kos og godteri, og vi prøver å følge opp det slik at kundene kan kose seg ekstra i påsken til lavest mulig pris, sier Kristiansen og legger til at de også presser prisene på frukt og grønt.

Butikkjedene i Norgesgruppen får bestemme smågodtprisene sine selv – uten sentrale føringer. Dette gjelder blant annet Meny, Spar, Eurospar og Joker.

Billige påskevarer

Eskedal hos Rema 1000 mener det var de som var først ute med å dumpe smågodtprisen i Bergen.

Lammelår er blant varene butikkene dumper prisen på før påske.

Lammelår er blant varene butikkene dumper prisen på før påske. Foto:

– Blir det priskrig à la den vi så før jul nå?

– Det er kamp om påskekundene. Rema skal være billigst, og vi har prisjegere ute hele tiden. Det blir nok nedsatte priser på masse varer frem mot påske, på tilsvarende måte som inn mot jul. Vi snakker om varer som sjokolade, brus, lammelår og appelsiner, sier han.

Mjøs i Kiwi forteller at det som er typiske påskevarer kan man forvente seg ekstra hyggelige priser på nå:

– Solo, smågodt, alt av typisk påskesnop er for eksempel priset omtrent til halve prisen av hva som er normalt. Videre vil man treffe på ekstra hyggelige priser på pølser, pølsebrød, ketchup og sennep til påskegrillingen, og selvfølgelig vil man finne kakao til skituren til ekstra hyggelig pris, sier Mjøs.

Les også: Vill priskrig skapte baluba på Torget

– Forbrukerne vinner

– Men kommer disse priskrigene noen ganger i året virkelig kundene til gode totalt sett, eller kompenserer dere for at dere selger varer med tap ved å sette opp prisen på andre varer?

– Jeg mener dette utelukkende kommer forbrukerne til gode – de er vinnerne. Vi kommer ikke til på sette opp prisene på andre varer for å kompensere for at vi må selge varer med tap. Men på enkelte varer har leverandørene sine prisøkninger, sier Eskedal.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere fra franchisetakerne deres på ny priskrig?

– Det er en del av de kontinuerlige endringene i markedet. Prisendringene kan komme hyppigere nå enn tidligere, og det krever at man oppdaterer prisene oftere, men det trekker jo kunder til butikkene, sier Rema 1000-sjefen.

– Er disse priskrigene positive for dagligvarebransjen?

– Det er ikke alt som er positivt, men det handler om totaliteten og om å være billigst, sier Christian Eskedal.

Vil ikke «pushe» snop

Meny legger seg på samme linje som da priskrigen brøt ut før jul. De går motstrøms.

– Det viktigste for oss er å promotere sunne varer. Vi lanserer i disse dager en sunnhetsbonus, der vi gir syv prosent rabatt til dem som vil prøve å leve litt sunnere med fisk, grønt og grovbrød. Vi vil ikke gå i bresjen for å «pushe» billig sukker på barnefamilier akkurat nå, sier kommunikasjonsrådgiver Eli Strand i Meny.

De ligger nå på 7,90 per hekto, som er samme pris som i fjor. Det er en pris de ikke tjener noe på, ifølge Strand.

– Vi vurderer prisene fortløpende, men dette er ikke priskrig. Det er dumping når du får en kilo med snop til under 30 kroner. Det er sikkert mange barn som blir veldig glade, men det er ikke det vi vil ha fokus på i disse dager.

Artikkeltags