Gå til sidens hovedinnhold

Foreslått til pris på Idrettsgallaen

Artikkelen er over 1 år gammel

TIF Viking har foreslått sin egen trenerlegende, Ivar Bakken (73), til en pris på Idrettsgallaen i januar.

– Ivar er verdt alle priser som finnes i norsk idrett, sier volleyballpresident Egil Sørdahl.

– Han er et ikon i norsk volleyball, sier han. Og det er det neppe noen som vil si seg uenig i. Fra da Bakken startet sin trenerkarriere for BSI i 1978, har han tatt 30 titler!

– Det er ti flere enn Nils Arne Eggen, påpeker hans assistent i Viking, Eivind Pettersen (som også er journalist i BA).

Behagelig trener

– Når noen får for eksempel en hederspris, er det ofte et tegn på at de er begynt å bli avleggs. Sånn er det ikke med Bakken. Ingen må tro at han «får være» trener i Nyborg og Viking fordi vi er snille med ham. Vi har ham som trener fordi han er best. Og det er han fortsatt, sier Håvard Visnes, som spilte ti sesonger under Bakken i Nyborg fra 1992 til 2004.

Det gjorde han mens han tok fysioterapi- og legeutdanning, og fikk tre barn!

Les også

Trenerlegenden som aldri går ut på dato

– Det er tingen med Bakken: Han skaper lag med veldig godt miljø. Han er en trener som ikke sliter ut folk slik at spillerne ønsker å fortsette, også når livet begynner å bli hektisk. Slik jeg gjorde, sier nå 46 år gamle Visnes.

Sine egne kameraer

BA skrev nylig om hvordan 73 år gamle Bakken hele tiden fornyer seg – reiser med landslag og er til stede på store mesterskap for å studere nyvinninger.

– Han er jo ekstremt analytisk. Selv om en Viking-kamp blir streamet av andre, setter Ivar opp sine egne kameraer. Han vil ha sin egen vinkel, påpeker Egil Sørdahl.

Dagens Viking-kaptein, Kristian Morken Bjelland (29), har spilt ball med Ivar Bakken siden han kunne gå.

Les også

– Dette ligner en ny gullgenerasjon

– Ja, min far Otte (Bjelland) møtte min mor Marit (Mjelde) i Stemmemyrshallen. Begge spilte for Nyborg, så jeg er oppvokst der, og dermed med Ivar, forteller Bjelland. Han sier at «det finnes ikke ett eneste menneske innen norsk volleyball som ikke vet hvem Bakken er».

– Jeg vil si at hans beste egenskaper er blandingen av analytisk evne med lidenskap for sporten. Det gjør at han hele tiden utvikler seg. I det siste har vi for eksempel snudd til å spille hurtigere angrepsspill. Nå tror jeg på gull også i år, etter en tung start, sier kapteinen.

Ivar Bakken

73 år, opprinnelig fra Spjelkavik, kom til Bergen som student i 1969.

Startet som trener for BSI sitt herrelag i 1978, og tok dem til to strake seriegull.

Overtok Ulriken i 1980, og trente dem opp fra 4. divisjon til eliten. Siden har laget, som «ble til» Nyborg og Viking, aldri rykket ned.

Har tatt 30 nasjonale titler, altså cup- og seriegull.

Æresmedlem i volleyballforbundet i 1976, kåret til Årets Idrettsnavn i BA i 2009.