Ny bokserie fra Bergen

Forfatteren elsker å skrive. Å lese bøker er terapi og virkelighetsflukt. Foto: Anders Kjølen

Forfatteren elsker å skrive. Å lese bøker er terapi og virkelighetsflukt. Foto: Anders Kjølen

Forfatteren Jenny Micko (38) lever et parallelt liv – i Bergen anno 1907.

DEL

Fingre med tatoverte bokstaver som danner ordet «save them» fører en kopp mot munnen. I januar var lanseringen av forfatterens første bok i romanserien «Aftenstjernen».

– Jeg vet ikke hvor mange bøker det blir, men det blir ikke en maratonserie på flere hundre bøker, smiler svensken. For 20 år siden flyttet hun til Bergen, for kjærligheten.

Nå deler hun hjem med mann, fire hunder, fem katter og en due på Paradis.

I en annen tid

Handlingen i bøkene er lagt til Bergen i 1907. En by preget av store klasseskiller. Mye av arkitekturen er lik nåtidens, men holdningene er det verre med. I boken møter vi to forskjellige unge kvinner. Blanca vokser opp på barnehjem og blir adoptert til en gård i Eidsvåg. I et velstående hjem på Høyden møter vi blinde Lotta som har en psykisk syk mor. Begge føler på et utenforskap.

– Det har blitt mye research, jeg er opptatt av at det skal være historisk korrekt. Mye av handlingen finner sted på Neevengården mentalsykehus, kjent som Sandviken sykehus i dag.

– Behandlingsmetodene var på den tiden mildt sagt eksperimentelle, det er et spennende miljø å skildre. Psykiske lidelser var skambelagt, og mange ble sendt vekk. Jenny forteller engasjert. Det er tydelig at forfatteren har kontroll på fortiden.

– Jeg går inn i en annen tid og lever mitt parallelle liv i 1907. Karakterene har blitt utrolig virkelige, hadde jeg møtt på dem i et smau her, hadde jeg ikke blitt overrasket, smiler hun.

Serieforfatter Jenny Micko er ute med boken Medaljongen, som er den første i serien Aftenstjerne.

Serieforfatter Jenny Micko er ute med boken Medaljongen, som er den første i serien Aftenstjerne. Foto:

Ekstremsport

Micko debuterte i 2016 med trilogien «Lydias løfte». Etter hun vant Cappelen Damms manuskonkurranse i 2015, startet arbeidet med «Aftenstjernen». Der andre forfattere gir ut en bok i året, blir det 6–8 for serieforfattere.

– Det er ekstremsport og du må hele tiden produsere. Jeg må skrive hver dag, og den «jeg jobber best under press», fungerer ikke, ler hun. Under journalistutdanningen ble en av lærerne, Monika N. Yndestad, en mentor, som oppfordret Jenny til å skrive.

– Det er alltid greit med noen som tror på deg. Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å skrive bøker, på norsk.

Det som ligger hennes hjerte nærmest bortsett fra ordenes verden, er dyr. Hun spiser dem ikke, og jobber aktivt med dyrevern og å hjelpe dyr i nød. Ordene i blekk er til dyrene.

Det som ligger hennes hjerte nærmest bortsett fra ordenes verden, er dyr. Hun spiser dem ikke, og jobber aktivt med dyrevern og å hjelpe dyr i nød. Ordene i blekk er til dyrene. Foto:

Ufortjent utskjelt

I hverdagen blir det åpent kontorfellesskap med dyrene hjemme som kollegaer. Dyrevennen forklarer at «save them»-tatoveringen, er rettet til de med pels. Den nyeste i gjengen, er en due på rehabilitering. Vi flyr over til sjanger. Serieromaner mener Micko har et ufortjent klisjestempel.

– Jeg tenkte først selv at det var klisjeromantikk, kvinne møter mann. Det er så mye mer enn det innholdsmessig. Det er en morsom måte å lære historie på, og bøkene kan ta opp alvorlige temaer. Det er ikke så svart-hvitt som folk tror, karakterene har nyanser, og bøkene passer for alle, ikke bare kvinner.

Liten mafia i Bergen

Redaksjonssjef i Cappelen Damm, Oda Skard, sier at romanserier fra Bergen er i vinden om dagen. Av forlagets 23 romanserier på landsbasis, er «Aftenstjernen» en av fire skrevet av bergensforfattere.

– Vi har ikke gått bevisst inn for å dyrke Bergen, det er tilfeldig, sier hun. Skard forteller at den folkelige litteraturen er lett tilgjengelig, og at målgruppen stort sett er kvinner. Skard sier de har stor tro på forfatteren fra Bergen. Den første boken i serien til Jenny Micko har et opplag på svimlende 290.000.

– Den første boken gir vi i stor grad bort gratis slik at folk forhåpentligvis vil lese den og fortsette på serien. Når BA forteller hva opplaget er til forfatteren selv, blir hun helt satt ut.

– Det var som faen, utbryter hun og lener seg tilbake. Puster.

– Jeg var ikke klar over det. Bøkene mine og jeg blir tatt godt vare på, glitrer hun.

Artikkeltags