Gå til sidens hovedinnhold

Forfatteren som egentlig aldri skulle skrive

Det var en hobby som plutselig dukket opp. Nå kommer Ruth Lillegraven med sin andre krimbok.

Ruth Lillegraven debuterte som forfatter i 2005, og har siden skrevet en solid stabel av bøker, både for barn og voksne.

For tre år siden kom krimdebuten og thrilleren «Alt er mitt» som siden er solgt til syv land. Nordisk Film Danmark har også sikret seg filmrettighetene.

Nå kommer oppfølgeren «Av mitt blod».

Rendyrket

Overgangen fra dikt og barnebøker til krim var stor.

– Det er en helt annen måte å skrive på når det kommer til planlegging og plott, du må bygge store katedraler, og det er noe jeg har hatt lyst å prøve på i mange år, forteller Lillegraven.

Nå har det blitt to thrillere på fem år. I den første møter leseren ekteparet Clara og Haavard som bor på Oslos vestkant med tvillinger. Han er barnelege med røtter i hovedstaden, hun en ambisiøs vestlending med jobb i Justisdepartementet.

«Av mitt blod» er en direkte fortsettelse av dette universet. Men bøkene er også forskjellige.

I bok to har Clara blitt justisminister. Trusselnivået er skyhøyt, men hun nekter vakthold. Så forsvinner tvillingene.

– På mange måter har den andre vært lettere siden jeg har hele universet, hovedpersonen og krimskrivingen under huden.

Etter å ha skrevet i rykk og napp siden 2018, satt hun inn femte gir i høst og gikk inn i et intenst halvår.

Hun beskriver den første boken som en blanding av ekteskapsdrama, drap, politikk og humor. Den andre er mer rendyrket krim, med drama, temperatur, mer personlig.

I forordet til «Av mitt blod» presiserer hun at selv om handlingen er i nåtid velger hun å ikke ta med pandemien. I fjor ga Lillegraven ut boken «Dette er andre dager» med personlige dikt med korona som sentralt tema.

– Om noen vil påpeke at jeg nevner Maradonas død, uten å nevne korona, har jeg kommet dem i forkjøpet. Boken var allerede i gang, og det var godt med et frirom. Når det er sagt, allerede lenge før vi hadde hørt om korona, hadde jeg skrevet inn at Clara som justisminister mottar et regjeringsnotatvarsel om en pandemitrussel.

Tilbake til røttene

Lillegravens eget liv har gitt mye inspirasjon. Fra at hun i åtte år jobbet som taleskriver for fire ulike statsråder i Samferdselsdepartementet, at hun selv er tvillingmor, til at hun kommer fra en liten bygd på Vestlandet.

Nærmere bestemt Granvin i Hardanger der hun nå tar med seg familien og flytter hjem, etter mange år i Bærum.

– Det har vært planen hele veien og neste år er vi omsider tilbake. Akkurat nå holder vi på å restaurere et 1700-talls hus på hjemgården.

Selv om handlingen i krimbøkene veksler mellom Oslo og en bygd på Vestlandet, blir forfatteren paff når lesere insisterer på at detvære Granvin hun skriver om.

– Den vesle bygden i boken er fiktiv, det kan like godt være Jølster. Det er vestlandsnaturen som inspirerer.


Dobbelt vårslipp

I vår kommer forfatteren også med den tredje boken i serien om Klodeklubben – spenningsbøker om miljø og klima. Den fjerde, lanseres i høst, samtidig som hun er årets festivalforfatter på barnebokfestivalen Falturiltu på Stord.

– Jeg føler jeg like vel at jeg skriver altfor lite, surrer rundt og gjør private ting, prosjektene mine sloss med hverandre! Jeg skriver ustrukturert, avbrutt av kontorarbeid, middag og barnelegging. Men når jeg først skriver, går det fort.

Men det var aldri planen å bli forfatter. Aldri en drøm. Som ung ville hun bli alt fra arkeolog til motedesigner. Skrivingen var en hobby som plutselig dukket opp, og tok mer og mer plass.

– Jeg jobbet i et forlag og var omgitt av bøker men hadde aldri en tanke om at jeg skulle skrive. Men det var nok likevel et uttrykksbehov der. Jeg fikk en ny kompis som var forfatter og begynte selv å skrive litt i 2004. Året etter kom «Store Stygge dikt», og noe begynte å rulle.

I 2013 fikk Lillegraven Brageprisen for diktsamlingen «Urd».

– Gradvis tok det bare helt over, og nå har det bare blitt sånn.

Ruth Lillegraven

  • Ruth Lillegraven (født 1978) kommer fra Granvin i Hardanger, og er bosatt i Lommedalen i Bærum.
  • Debuterte med diktsamlingen "Store stygge dikt" i 2005 og har siden skrevet barnebøker, teaterstykker, diktsamlinger, krim og romaner.
  • Er nå aktuell nå med spenningsboken "Av mitt blod" som følger opp krimdebuten "Alt er mitt" fra 2018. Første bok har solgt til en rekke land og Nordisk Film har dessuten sikret seg filmrettighetene.
  • Aktuell også med bok tre om Klodeklubben, som er miljøkrim for barn, og til høsten kommer det en Klodeklubb-bok til.

Kommentarer til denne saken