– Neste høst blir nok helt vill, og det blir nok vanskelig for dem som ikke er tidlig, sier Nikolaj Grove, daglig leder for Smart varme på Minde.

Fra 2021 vil det være forbudt å bruke et ikke-rentbrennende ildsted i Bergen. Et forbud som bystyret vedtok i 2017.

Allerede i fjor fortalte Åge Smedsvik ved Bergen varmesenter at 80 prosent av jobbene deres gikk på å skifte ut ildsteder som måtte vrakes. Det meldes ikke om roligere tider nå, og Nikolaj Grove venter et travelt år:

– Vi har solgt ganske mye som vi vet skifter ut vrakpantovner, men det er nok mange som sitter på gjerdet og kommer til når 2021 nærmer seg, sier han.

Selger unna

Grove forteller at de før sommeren ansatte to nye montører fordi de venter et trykk med utskifting av de gamle ildstedene. Gjennom hele høsten har de seks montører som kun jobber med montering av ovn og peis, stålpiper og har piperehabilitering.

I oktober hadde selskapet 18 prosent salgsøkning sammenlignet med oktober i fjor. November ser enda bedre ut, sier den daglige lederen:

– Vi har allerede nå passert salgstall for hele november i fjor selv om vi bare er halvveis i måneden, sier han og forteller at de regner med en total økning på mellom 15 og 20 prosent for hele 2019 sammenlignet med 2018.

33 millioner igjen

– Dersom alle som har et ikke-rentbrennende ildsted skal få skiftet dette ut før 1.1.2021 så begynner nok tiden å bli knapp, sier feiermester i Bergen brannvesen, Elisabeth Mikalsen.

Bergen kommune gir 5000 kroner i vrakpant når man bytter ut et ikke-rentbrennende ildsted med et mer miljøvennlig alternativ. Denne potten ble satt til 50 millioner kroner.

Ferske tall fra Bergen brannvesen viser at cirka 3400 søknader er behandlet, og at det nå er 33 millioner kroner igjen av potten.

– Det kommer inn en jevn strøm av søknader. Opplever ikke at folk har liten tid, men det er flere som er blitt oppmerksom på at forbudet trer i kraft 2021, sier Mikalsen, som forteller at det er flere som ringer og forhører seg om ordningen nå enn før.

LES OGSÅKommunen må få fart på skifte av ildsteder

Noen får avslag

Av alle som søker avslag, er det noen som har endt opp med å få avslag. Grunnen til dette, er at kriteriene for vrakpant ikke blir fulgt.

– Et av kriteriene er at ildstedet skal erstattes med en ny miljøvennlig oppvarming som fjernvarme, varmepumpe, nytt rent brennende ildsted eller solcelle. Her noen som har erstattet det gamle ildstedet med panelovner eller de har valgt å ikke erstatte den med noe, forteller Mikalsen i Bergen brannvesen.

Det er også noen som søker om vrakpant på ildsted som ble byttet ut før vrakpantordningen startet 1. august 2017.