Gå til sidens hovedinnhold

– Fornøyd etter gjenåpningen

Artikkelen er over 1 år gammel

Museet skulle forbli stengt. Iallfall om «de høye herrer» i hovedstaden hadde fått viljen. Men på Vestlandet står Sjøforsvaret sterkt. Å ikke gjenåpne festningsmuseet ble møtt med ramaskrik!

– Men etter en del frem og tilbake, fikk vi altså lov til å åpne – og vi har holdt åpent museum siden 20. juli.

Mange norske besøkende

Daglig leder ved Bergenhus Festningsmuseum på Koengen, Harald Gåsø, er i disse dager en glad major i Forsvaret.

– Gjenåpningen har på alle måter vært vellykket. Selvsagt har ikke det blitt noe storinnrykk av folk, men for oss var det viktigst å kunne vise at vi er her...

Med besøkstall rett til værs på de siste års oversikter, ville det vært rart om man sommeren 2020 ville ha matchet slike tall.

– Flesteparten av våre besøkende sommerstid er cruiseturister, og med ingen cruiseskip inne i år, heller ingen cruisepassasjerer.

Men Gåsø er desto mer fornøyd over å se så mange norske komme innom museet.

Da BA var på besøk dukket Berit Larsen og Rolf Myrum opp, og ville kikke litt på dette spesielle museet.

– Har en gang vært på krigsmuseet i Narvik, og derfor ønsket vi å se hva festningsmuseet i Bergen kunne by på, sier Rolf Myrum.

Paret fra Gjøvik har en stopp på to dager her mellom våre syv fjell, og mente at iallfall et besøk på festningen og museet var tingen.

– Er det gratis....?

Begge blir en smule forbauset og positivt overrasket, når dagens vakt på museet, Nina Elisabeth Bjerkestrand, med et smil forklarer at ..nei, her koster det ingenting..

Nina Elisabeth er pensjonert kapteinløytnant fra Marinen og jobber som vakt på Forsvarets pensjonistvilkår.

– Dette er fjerde og siste vakten min nå i august.

Nina Elisabeth er godt fornøyd med antall besøkende.

– Sist jeg hadde helgevakt var det rundt 60 besøkende om lørdagen og over 70 om søndagen, og 105 på torsdagen før. I dert. Med cruisepassasjerer i byen ville jo dette tallet vært langt langt langt høyere.

Artikkelen fortsetter under bildet


Nina Elisabeth forteller om besøkende som kanskje har utstillingene om 2. verdenskrig som utgangspunkt for besøket, men som tar med seg alle utstillingene når de først er innom dørene.

Alle forholdsregler tatt

Åpent hver eneste av ukens syv dager fra 11–1700.

– Og alle skal vite at vi har tatt våre forholdsregler med hensyn til den tiden vi er inne i. Vi følger smittevernregler og råd, og med tanke på at mange av våre besøkende er opp i årene, så skal de vite at her kan de ferdes trygt, påpeker Harald Gåsø.

Kommentarer til denne saken