Tirsdag ble det kunngjort at Nils Klim-prisen 2017 tildeles professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen Katrine Vellesen Løken (33) for hennes forskning på de nordiske velferdsstater.

Nils Klim-prisen deles hvert år ut til en forsker under 35 år. Prisen er på NOK 300.000 og går til en nordisk forsker som har utmerket seg med fremragende bidrag innen ett eller flere av fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi, skriver UiB i en pressemelding.

Løken ble Norges yngste, kvinnelige økonomiprofessor noensinne i en alder av 31 år.

Fikk stor oppmerksomhet

Løkens forskning på nordiske velferdsstater dreier seg blant annet om familiepolitikk, helsevesen og kriminologi.

Effekten av foreldrepermisjon er ett av temaene hun har studert.

Løken og kollegene fant at mors permisjon gir positive og store langsiktige effekter for barnet, men bare frem til barnet er rundt seks måneder gammelt. Forskningen fikk stor oppmerksomhet også i utlandet.

– Jeg fikk ikke så mye kjeft for at jeg ytret at den betalte foreldrepermisjonen kanskje er for lang og dyr, men folk tok det ikke så seriøst. Jeg merket at de fleste er imot å kutte i permisjonsordningen, og det er forståelig, for det er veldig vanskelig å kutte i eksisterende velferdsordninger, sa hun i et intervju med BA i fjor sommer.

Rakettforsker

Løken har blitt kalt rakettforsker og har ifølge Dagens Næringsliv holdt et publiseringstempo instituttledelsen ikke har sett maken til på mange tiår.

Hun var tidligere fast spaltist i Bergens Tidende, og har vært spaltist i Dagens Næringsliv siden 2014.

I 2015 fikk hun Meltzer-prisen for unge forskere.

– I sin forskning bruker Løken avanserte matematiske modeller, og hun er alltid på jakt etter de avgjørende forklaringsfaktorer for å vise hvordan statlig politikk påvirker individuell adferd. Løkens forskning spenner over flere faglige områder, og den er åpenbart relevant for utforming av politikk på områdene, sier leder av Nils Klim-komiteen, Frans Gregersen i en pressemelding.

Løken får utdelt prisen i en seremoni i Universitetsaulaen på Universitetet Bergen den 8. juni.

Tirsdag ble det også kunngjort at Holbergprisen 2017 tildeles den britiske filosofiprofessoren Onora O'Neill, University of Cambridge, for hennes fremragende og innflytelsesrike arbeid innen filosofi.