– Vi gleder oss veldig. Med det flotte været som er meldt kommer dette til å bli en skikkelig folkefest. Så skal vi sørge for at folk ikke glemmer hvorfor vi har den festen, sier Cecilie Lycke, formann i 17. mai-komiteen i Bergen, til BA.

Hun overtok sjefsflosshatten i komiteen i 2020. Nå får hun endelig arrangere en skikkelig bergensk 17. mai-fest, etter et par år med amputert markering på grunn av pandemi.

– Jeg er ikke nervøs, men gleder meg! Vi har mye erfaring og et godt samarbeid med kommunen, politiet og andre, så jeg er veldig trygg på at vi har god kontroll.


Fullpakket program

Festsalutten fra Skansen vekker bergenserne klokken 07, hovedprosesjonen starter klokken 1030, og kvelden avsluttes med fyrverkeri på Festplassen klokken 2315. Innimellom kommer høydepunktene tett som hagl for dem som elsker bergenske 17. mai-tradisjoner.

I tillegg er det et mylder av arrangement rundt omkring i bergensområdet i regi av skoler, foreninger og nabokommuner. I Fana er det trolig duket for aller siste utgave av Fanatoget, en 118 år gammel tradisjon.

– Hva gleder du deg mest til?

– Bekransningene i morgentimene er en flott start, som setter dagen i perspektiv. Den bør flest mulig få med seg, svarer Lycke.

Klar anbefaling

Komiteen anbefaler å benytte kollektivtrafikk på grunnlovsdagen. Sentrum blir stengt for all trafikk mellom klokken 07 og 24. Unntaket er busser og bybaner i rute, som kan kjøre gjennom sentrum etter klokken 15 (se faktaboks).

Bybanen er stengt mellom Nesttun terminal og Lagunen fra cirka 12 til 14 på grunn av prosesjonen i Fana.

Festgeneralen har en klar anbefaling til dem som skal til sentrum på den store dagen.

– Vær tålmodig om ting går litt tregt, for vi blir nok veldig mange i år. Jeg oppfordrer også alle til å bidra med glede, hurrarop og norske flagg, sier Lycke.

– Hvor er det best å stå?

– Vi har en hele 2,3 kilometer lang rute, med tog i begge retninger, så det er mange bra plasser å stå. På Strandkaien er det vanligvis mindre press, så der ser man godt. Andre steder, som der togene møtes på Engen, er det mer folk og festivitas. Så det kommer an på hva man prioriterer.