– Det er veldig hyggelig at vi kan bruke aulaen til sommeropera. Det er et prektig rom, omgivelsene med den botaniske hagen utenfor er fantastiske også. Det får meg til å tenke på Schönbrunn, palasset og parken i Wien. Så her ligger alt til rette for flotte opplevelser, sier Anne Randine Øverby. Som vanlig er operasjefen entusiastisk foran nok en fullscenisk oppsetning.

«Cosi fan tutte» skal spilles fra 4. til 9. august.

Utnytte rommet

– Vi får 320 publikumsplasser og skal bygge en scene som er ca. 1,30 meter høy. Så skal vi prøve å utnytte rommet så godt som mulig i scenografien. Og det gir virkelig noen strålende muligheter. Operaen blir tekstet, det er mye humor i denne, og det skal publikum få med seg, forsikrer Øverby.

Opera Bergen satser altså på W.A. Mozart denne sommeren. Med et par unntak har ildsjelene produsert sommeropera årlig siden 1995, ikke sjelden har de satt opp to samme sommer.

Krevende

– Mozarts operaer er krevende. Ensemblet må være presist og svært godt. Selv om de kan høres lekende, enkle og grasiøse ut, er Mozarts operaer en skikkelig utfordring. Men nå er alt klart. Sangerne er svært dyktige. Vi har 29 mennesker i orkesteret. Jeg gleder meg, sier Øverby.

Hun har med sine faste samarbeidspartnere, ROCC og Jens Lange. ROCC er operasjef for den Slovenske nasjonaloperaen i Ljubljana og har hatt regien på flere av Opera Bergens produksjoner de siste årene, senest «La Traviata» i Grieghallen i vår.

Lysdesigner Jens Lange arbeider til daglig som produsent i operaen ved det Kongelige Teater i København. Lange har vært sentral ved en rekke av Opera Bergens store produksjoner ved flere scener. Selv er Øverby dirigent og produsent for «Cosi fan tutte».

Intriger og komikk

Enkelt sagt består intrigen i operaen av at to unge menn blir utfordret til å teste om deres kvinnelige forloveder er til å stole på.

– «Cosi fan tutte» er en av Mozarts mest innsiktsfulle operaer. Den er fylt med vidd, ironi, latter og følelsesmessig dybde, skriver Øverby i presentasjonen. Hun lover en publikumsvennlig opera.

Librettoen er ved Lorenzo da Ponte som også skrev «Figaros bryllup» og «Don Giovanni» for Mozart.

Internasjonalt team

Det er et internasjonalt team sangere Øverby mønstrer, alle med tallrike engasjementer ved ulike operahus.

Sopran Camille Schnoor er fransk og har hatt en rekke store roller. Sopran Qianru Li er professor i sang ved Huaqiao Universitet i Kina og har operautdannelse fra USA. Li opptrer jevnlig i store produksjoner og konserter i hjemlandet.

Den ungarske mezzosopranen Dorottya Láng er for tiden i solistensemblet ved Hamburg Staatsoper.

Kjent i Bergen

Belgiske Ivan Thirion er baryton og har i det siste vært tilknyttet Opéra de Liège. Tenoren Aleksander Kravets fra Ukraina er godt kjent for det bergenske operapublikum, senest fra «La Traviata» i vår.

Italienske Tiziano Bracci er bassbaryton og har vært engasjert ved flere av de mest prestisjefylte operahusene i Europa. Han har også medvirket i en rekke CD og DVD innspillinger.