Sammen med Hilde Kvalvaag står Halvorsen i spissen for torsdagens demonstrasjon på Bryggen, som er i regi av Extinction Rebellion Bergen (XR Bergen).

Extinction Rebellion er aktive i rundt 50 land og har gjort seg kjent i Bergen ved flere demonstrasjoner, som da de la seg ned og sperret veien for politikerne før sommerenes siste bystyremøte.

Torsdag formiddag går nærmere 50 demonstranter bærende på faner frem og tilbake på Bryggen, mellom to av overgangsfeltene.

– Det er flott at så mange stiller i dag. Jeg gjør dette som en bekymret mor. Jeg gjør dette for fremtidens barn og unge, for våre barn og barnebarn, sier Hilde Kvalvaag.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– En skam

– Politikerne i Bergen kommune har nylig erklært klimakrise. I en alvorlig krisesituasjon har de likevel valgt å ta ferie. Det gjør ikke vi. Vi er her i dag for å legge press på politikerne til å innføre naturtiltak som monner, sier Halvorsen.

– Hvilke tiltak ønsker dere?

– Vi må redusere klimagassutslipp. Vi har nå kun 11 år på oss til å nå FNs klimamål. For øyeblikket styrer verden mot tre graders temperaturstigning, mens vi vet at alt over 1,5 grader vil være katastrofalt. Reduksjon av CO₂-utslipp er derfor avgjørende for å nå dette målet, og derfor må vi handle nå, forklarer Halvorsen og fastslår:

– Politikerne må vedta tiltak for å gjøre noe med utslippene nå.

– Hvilke tiltak bør de utføre?

– Hva og hvordan de vil gjøre det får være opp til politikerne, men de må gjøre mer for å hindre klimakrisen nå, svarer Kvalvaag.

Det er dog en gruppe som helt klart bør gjøres tiltak mot, mener Halvorsen.

– Det er en skam at alle disse cruiseskipene får komme hit til Bergen og Norge, hvor de forurenser vår luft og våre fjorder.

Bilister ble irriterte

Etter å ha paradert Bryggen i to timer, sier demonstrantene seg fornøyd klokken 12.00.

— Hvordan var reaksjonene?

— Demonstrasjonen gikk veldig bra. De fleste var positive, men noen bilister ble litt irriterte, forteller Hilde Kvalvaag.

— Hvorfor så dere det som nødvendig å forstyrre trafikken?

— Vi mener at det å hindre trafikken var nødvendig for å få oppmerksomhet, for å få politikerne og folket til å lytte. Litt kø på Bryggen er ingenting sammenlignet med de katastrofale konsekvensene en klimakriser forårsaker dersom vi ikke handler nå, mener Kvalvaag.