Krigsveteraner gjenskaper kameratskapet på seiltokt

I tre uker seiler 20 veteraner og et mannskap på seks den 99,4 fot svære skonnerten «Svanen». I går kveld nådde skuten frem til vakre Runde Fyr på Søre Sunnmøre.

I tre uker seiler 20 veteraner og et mannskap på seks den 99,4 fot svære skonnerten «Svanen». I går kveld nådde skuten frem til vakre Runde Fyr på Søre Sunnmøre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

20 krigsveteraner seiler i disse dager den 99 fot svær skonnerten «Svanen» fra Bergen til Trondheim og tilbake igjen.

DEL

Tiden etter endt militærtjeneste i utlandet kan være beintøff for mange.

Veteranseilasen er et forsøk på å være en motvekt til ensomheten og de utfordringene som flere møter på.

– Vi legger ut på dentte toktet fordi vi har en formening om at det å være på en seilbåt og være sammen med andre veteraner er noe som er trygt og godt. Vi gjenskaper litt av det kameratskapet som folk føler når de er ute i tjeneste, sier Jan-Edgar Nilsen (57), på telefon fra Stadlandet.

Libanon og Balkan

Han er frivillig i Veteranforbundet skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS).

De siste tre årene har han vært prosjektleder for veteranseilasen som arrangeres hver sommer.

Skuten, som til vanlig brukes som et skoleskip, leier de av Norsk Maritimt Museum.

Nilsen er blant de eldste veteranene om bord på skuten, som seilte fra Bergen mandag ettermiddag. I går kveld hadde de kurs for Runde Fyr på Søre Sunnmøre.

– Når folk hører om krigsveteraner tenker de kanskje på gamlinger. Men vi har mange ungdommer med oss, sier han.

Fra 1981 til 1996 tjenestegjorde Nilsen i flere lengre perioder i Libanon og på Balkan.

– Det er mange med både fysiske og psykiske skader etter utenlandsoppdrag. Det er en tøff tjeneste og en bestialsk verden til tider. Det sitter lenge i kroppen. Etter hvert forstår man at det er naturlige reaksjoner på hendelser som ikke er naturlige.

– Det er viktig at dagens veteraner og veteranfamilier blir bedre ivaretatt enn hva som var tilfellet tidligere, tilføyer han.

– Det har veldig stor verdi for meg å være med på en tur som dette, sier Nicholas Heimgard Dreyer. Flere år etter at han tjenestegjorde i Afghanistan fikk han påvist posttraumatisk stresslidelse. Her sammen med Jan-Edgar Nilsen (t.h.).

– Det har veldig stor verdi for meg å være med på en tur som dette, sier Nicholas Heimgard Dreyer. Flere år etter at han tjenestegjorde i Afghanistan fikk han påvist posttraumatisk stresslidelse. Her sammen med Jan-Edgar Nilsen (t.h.). Foto:

– Aksept for den man er

Nicholas Heimgard Dreyer (28) er også en av krigsveteranene på skuten.

I 2011 tjenestegjorde han i Afghanistan. Tre år etter fikk han en alvorlig psykisk knekk.

– Jeg var i full jobb i forsvaret på Rena frem til 2014. Så klarte jeg ikke mer. Plutselig smalt det. Jeg lå i fosterstilling på kontoret og bare gråt, forteller han.

Dreyer fikk påvist posttraumatisk stresslidelse (PTSD). I dag er han ufør.

– Jeg har lært meg å leve med det. Men symptomene er der og blir aldri borte.

Dreyer var med på den første veteranseilasen i 2016 og er i år med for andre gang.

– Her er man med andre som sliter med de samme tingene. Det er lett å få aksept for den man er. I løpet av seilasen har vi knapt snakket om det vi har opplevd. Vi snakker om andre ting. Det er hyggelig å bare være sammen, fastslår han.

På bildet ser vi fra venstre: Knut Olav Wågsås, Frida voigt de Klauman, Stina Linholm, Trude Berge Ottersen, Idar Kristensen og Nils Jacob Hunstad. Alle har de tidligere deltatt i militære operasjoner i utlandet.

På bildet ser vi fra venstre: Knut Olav Wågsås, Frida voigt de Klauman, Stina Linholm, Trude Berge Ottersen, Idar Kristensen og Nils Jacob Hunstad. Alle har de tidligere deltatt i militære operasjoner i utlandet. Foto:

Artikkeltags