Skal patruljere Nord-Atlanteren i fire måneder

Artikkelen er over 1 år gammel

50 år etter den historiske «RA»-ekspedisjonen skal en fregatt fra Haakonsvern kopiere seilasen. Oppdrag: Patruljere hele Nord-Atlanteren.

DEL

Fregatten er oppkalt etter RA-kapteinen. De neste fire måneden skal mannskapet om bord på fregatten KNM «Thor Heyerdahl» sørge for at det er trygt for øvrige skip å seile i det nordlige Atlanterhavet.

Skipet har til daglig hovedbase på Haakonsvern. Skipssjefen er fra Sotra.

– Selvsagt er jeg stolt over å få være sjef for 130 dyktige personer som gjør sitt ytterste hver dag for å bli bedre. Vi skal vise oss frem for andre nasjoner og bidra i den stående beredskapen, sier skipssjef Arild Skoge til BA.

Saken fortsetter under bildet.

De neste fire måneden skal mannskapet om bord på fregatten KNM «Thor Heyerdahl» patruljere det nordlige Atlanterhavet.

De neste fire måneden skal mannskapet om bord på fregatten KNM «Thor Heyerdahl» patruljere det nordlige Atlanterhavet. Foto:

I Heyerdahls fotspor

I 1969 la arkeolog, forfatter og eventyrer Thor Heyerdahl ut på sin første «RA»-seilas der målet var å krysse Atlanterhavet med sivbåt bygget etter gammel egyptisk modell.

Heyerdahl fikk hjelp av båtbyggere fra Tsjadsjøen da «Ra» skulle bygges. 12 tonn papyrus fra Tanasjøen ble hentet inn som byggemateriale.

Den 45 fot lange kopien av et gammelt egyptisk skip ble bygget ved foten av pyramidene i Egypt.

– Det er historisk sus over at vi nå går i fotsporene til Heyerdahl med et skip som bærer hans navn, sier Skoge.

Han forteller at fregatten skal operere i alt fra Sør-Europa til kysten av USA, Canada, Island og Norge.

KNM «Thor Heyerdahl» ble sjøsatt i 2009, er 134 meter lang og har en topphastighet på 26 knop.

Saken fortsetter under bildet.

De neste fire måneden skal mannskapet om bord på fregatten KNM «Thor Heyerdahl» patruljere det nordlige Atlanterhavet.

De neste fire måneden skal mannskapet om bord på fregatten KNM «Thor Heyerdahl» patruljere det nordlige Atlanterhavet. Foto:

Norsk NATO-bidrag

– Vi er avhengig av trygge forsyningslinjer over Atlanterhavet for at Europa skal få forsterkninger og materiell fra Nord-Amerika dersom det skulle være nødvendig. Forsvaret av Norge bygger på alliert støtte. Derfor er det et poeng at Norge bidrar til å patruljere disse områdene, sier skipssjefen på KNM «Thor Heyerdahl».

– Hvilke forventninger har du til oppdraget?

– Vi har holdt på med forberedelser i seks måneder og gleder oss til å vise hva vi kan og bli en del av NATOs stående styrke. Jeg vil anslå at vel halvparten av mannskapet om bord kommer fra bergensområdet, sier Skoge.

Sjøforsvaret gir jevnlige bidrag til NATOs stående maritime styrker. Sist ut var minerydder KNM «Hinnøy» som i slutten av juni returnerte etter en fire måneder lang deployering.

I 2020 overtar Norge kommandoen for to av de stående styrkene: Fregattstyrken (SNMG1) og den stående minerydderstyrken (SNMCMG1).

Artikkeltags